Μόνο από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας τα αντι-ιικά φάρμακα

Μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Ελλάδας θα διατίθενται τα αντιιικά φάρμακα, στη νοσοκομειακή τους τιμή και κατόπιν ιατρικής συνταγής όπου θα αναγράφεται το όνομα του λήπτη. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο-Στράτη , στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα σχετικά με τον νέο ιό της γρίπης.

Επίσης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο αύξησης έως 10% των στρατηγικών αποθεμάτων αντιιικών φαρμάκων στην επόμενη περίοδο και αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Επαφής (με το οποίο επικοινωνούν οι πολίτες), καθώς και η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα προωθηθούν στα αεροϋγειονομεία και στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη, όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα εφοδιαστούν άμεσα με θερμικούς σαρωτές- εντοπίζουν τη θερμοκρασία των επιβατών σε περίπτωση που είναι εμπύρετοι.

Εκτακτα προληπτικά μέτρα για τη νέα γρίπη λαμβάνονται σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου δόθηκε εντολή, μεταξύ άλλων, να διανεμηθεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες το ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας για τη νέα γρίπη. Αντίστοιχη εντολή εστάλη και από το υπουργείο Παιδείας στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα σχολεία και στους συλλόγους γονέων. Για προληπτικούς λόγους καλεί τους αρμοδίους να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ότι σε περίπτωση που κάποιος επισκέφθηκε πρόσφατα χώρα στην οποία έχει εκδηλωθεί κρούσμα της νέας γρίπης θα πρέπει να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και να ενημερώσει τη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του υπουργείου Παιδείας.