Μόνο ΕΣΥ πληρώνεις

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ολοήμερο ναι, δωρεάν όχι. Αυτή θα είναι τελικά η φιλοσοφία που θα διακατέχει τη λειτουργία του ΕΣΥ το απόγευμα, αφού οι ασθενείς που θα επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία θα καλούνται, όπως όλα δείχνουν, να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος από την τσέπη τους για τα έξοδα των εξετάσεων και των ιατρικών επισκέψεων, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο του ποσού που απαιτείται.

 Αποτέλεσμα είναι να καταρρεύσει όχι μόνο ο νόμος για την ολοήμερη λειτουργία, αλλά και όλο το νέο εφημεριακό σύστημα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστούσε ένα μέρος των εσόδων από την απογευματινή λειτουργία να κατευθύνεται στην αποπληρωμή των εφημεριών.

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην εκτεθεί η κυβέρνηση που είχε στηρίξει μεγάλο μέρος του κοινωνικού της προφίλ στο νόμο περί αναβάθμισης του ΕΣΥ. Ομως τα εμπόδια που προκύπτουν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι δύσκολο να παρακαμφθούν. Τα ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν πάνω από το 1/4 της αξίας των επισκέψεων, όσο δηλαδή αποζημιώνουν σήμερα και τις αντίστοιχες ιατρικές επισκέψεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι αναζητείται μια «φόρμουλα» ώστε οι απογευματινές -επί πληρωμή- δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες να γίνουν ελκυστικές στο κοινό και να προτιμώνται από τον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα δύσκολο, καθώς ποιος θα επέλεγε π.χ. τον «Ευαγγελισμό» για να εξυπηρετηθεί, όταν μπορεί να επισκεφθεί ένα ιδιωτικό νοσοκομείο με άριστη ξενοδοχειακή υποδομή, αφού και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστεί να καταβάλει τον οβολό του;

Οι εναλλακτικές

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο οι παραπομπές για εξετάσεις να μη χρειάζονται θεώρηση από τα ταμεία για να εισπραχθεί η αποζημίωση, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι ασθενείς και να γλιτώνουν τη γραφειοκρατική διαδικασία. Επίσης μελετάται τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη να επισκέπτονται δωρεάν τα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα.

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας εφαρμογής του συστήματος είναι το γεγονός ότι για παράδειγμα το ταμείο του Δημοσίου, ο ΟΠΑΔ, χρεώνει μια επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό περί τα 20 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ένας πανεπιστημιακός γιατρός στο ΕΣΥ για απογευματινό ιατρείο αμείβεται με 90 ευρώ.

Σε περίπτωση όμως που ο ΟΠΑΔ δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλι πέραν των 20 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι στην τσέπη του γιατρού του ΕΣΥ δεν θα φθάνουν παρά μόνο 5 ευρώ, τα οποία μάλιστα θα φορολογούνται με συντελεστή 40% ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα. Και να σημειωθεί ότι από τα απογευματινά έσοδα θα πρέπει να πληρωθεί και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και το νοσοκομείο χωρίς να υπολογιστούν τα λειτουργικά έξοδα.

Τα περιορισμένα έσοδα για το ιατρικό προσωπικό είναι και ο λόγος που μεγάλη μερίδα γιατρών δεν θα δεχθεί να εργασθεί, κάτι που έχει εκφραστεί και από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Στο μεταξύ από την όλη διαδικασία θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ. Οι ασφαλισμένοι του, που σήμερα αποτελούν περίπου το 80% όσων ζουν στην περιφέρεια, δεν θα μπορούν να αποζημιώνονται ούτε στο ελάχιστο, αφού δεν θα υπάρξει σύμβαση με το ΕΣΥ για απογευματινές υπηρεσίες.

Για να υλοποιηθεί το σύστημα της απογευματινής λειτουργίας πρέπει να εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον 7 υπουργικές αποφάσεις από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Στο πλαίσιο της εισπρακτικής πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στα δημόσια νοσοκομεία, τους ασθενείς περιμένει και άλλο χαράτσι. Τους επόμενους μήνες θα επιβληθεί εισιτήριο σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας ύψους τριών ευρώ, που πρέπει να καταβάλλει κάθε πολίτης που περνά τη νοσοκομειακή πύλη. Η κυβέρνηση με το μέτρο αυτό ευελπιστεί να εισπράττει 30 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις επισκέψεις.