Μόνο στην Ελλάδα χειρουργεία με ιματισμό… μικροβίων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Δεν ισχύει στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2006 και προβλέπει την προμήθεια χειρουργικού ιματισμού μιας χρήσης στα χειρουργεία. Αντίθετα, στα χειρουργεία των ελληνικών νοσοκομείων χρησιμοποιείται ιματισμός πολλαπλών χρήσεων, που επιτρέπει στα μικρόβια να τον διαπερνούν.

 

Το θέμα συζητήθηκε στο 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τις 26 ώς τις 28 Μαρτίου. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Νοσηλευτών Χειρουργείου, Αφροδίτη Φαϊτατζίδου, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία ΕΝ 13795 αφορά την υψηλότερη δυνατή προστασία της χειρουργικής ομάδας και των ασθενών. Προβλέπει την προμήθεια προϊόντων μιας χρήσης, όπως χειρουργικό ιματισμό και μπλούζες κατασκευασμένες από υλικά που να αντιστέκονται στη διείσδυση μικροβίων, να μην αφήνουν ινίδια, να αντιστέκονται στη διείσδυση υγρών, να απομονώνουν το τραύμα, να μην αναφλέγονται και να έχουν υψηλή αντοχή στο σχίσιμο και στον ελκυσμό.

Στην Ελλάδα, στο περίπου 90% των επεμβάσεων χρησιμοποιούνται χειρουργικές μπλούζες και εν γένει ιματισμός πολλαπλών χρήσεων κατασκευασμένος από βαμβάκι ή βαμβάκι-πολυεστέρα, με αραιή ύφανση που είναι διαπερατός από υγρά (π.χ. αίμα και μολυσματικοί παράγοντες που μεταφέρονται μέσω αυτού), με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ασφάλεια ασθενών και προσωπικού, να ευνοείται η εμφάνιση λοιμώξεων και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τον ασθενή προς τη χειρουργική ομάδα.