Μοντέλο ΙΚΑ για συντάξεις και παροχές Υγείας

Του Γιώργου Γάτου

Ανατροπές όχι μόνο στο καθεστώς των συντάξεων αλλά και των παροχών υγείας φέρνει η κυβέρνηση μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και τις ενοποιήσεις των Ταμείων που συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και επισήμως παρουσιάζει μέσα στις επόμενες ημέρες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη Πετραλιά.

«Κλειδί» για τις επερχόμενες αλλαγές, όπως επιβεβαιώνουν στην «Η» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης και του υπουργείου, θα είναι οι προωθούμενες ενοποιήσεις των Ταμείων και ο πλήρης διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο των συντάξεων (που προανήγγειλε χθες και ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Μέργος). «Με 5 – 6 Ταμεία για την κύρια σύνταξη, ανάλογο αριθμό Ταμείων για την περίθαλψη και 2 Ταμεία για το εφάπαξ, θα είναι δυνατός ο έλεγχος και η καλύτερη διαχείριση του συστήματος» τονίζουν στην «Η» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που δεν αποκλείουν σε μια επόμενη φάση να ομογενοποιηθούν όχι μόνο οι όροι συνταξιοδότησης (τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, η ηλικία συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων) αλλά και το ελάχιστο ύψος των παροχών ασθενείας σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή, οδοντιατρική και πρόσθετη περίθαλψη) και σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, τοκετού, ασθενείας, ατυχημάτων, έξοδα κηδείας κ.ά.).

«Μοντέλο ΙΚΑ»
Στο πλαίσιο της «ομοιόμορφης μεταχείρισης των ασφαλισμένων» που έχει δηλώσει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ότι θα «οικοδομηθεί» το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι αλλαγές που θα γίνουν θα τείνουν στη σταδιακή δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώτος για τις συντάξεις και τις παροχές ασθενείας κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ. Το «μοντέλο ΙΚΑ» θα είναι ο «πιλότος» για το επίπεδο των μελλοντικών παροχών εκτιμά και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ταμεία Γ. Κουτρουμάνης προβλέποντας, εκτός από την ήδη αποφασισμένη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και «μια σταδιακή συρρίκνωση των υψηλότερων παροχών που έχουν σήμερα οι ασφαλισμένοι κυρίως στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών» (προκαλώντας μείωση έως 60% στις παροχές).

Οι αλλαγές
Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό θα προβλέπει τις ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, επικουρικής σύνταξης, υγείας και εφάπαξ «ανά ομοειδείς κλάδους» και «χωρίς να εξαιρείται κανένας». Στο νομοσχέδιο θα αναφέρεται ότι «δεν μεταβάλλονται οι γενικοί όροι και το ύψος των παροχών που ισχύουν για τους ασφαλισμένους πριν από την ένταξη των Ταμείων τους στο νέο ενοποιημένο φορέα». Ωστόσο, θα προβλέπονται:

Η περικοπή «ευνοϊκότερων» παροχών με τη σταδιακή, από το 2013, αύξηση των χαμηλότερων σε σχέση με το καθεστώς ΙΚΑ ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (ώστε να ισχύουν για όλους το 60ό και το 65ο έτος της ηλικίας με μέριμνα, όπως την παροχή πλασματικών ετών ασφάλισης, για όσες εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων έχουν γεννήσει μετά το 2000).

Η επιβολή πλαφόν 20% επί της κύριας σύνταξης στις επικουρικές «για όσα Ταμεία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με επιβολή μείωσης στο ποσό της σύνταξης για την πρόωρη (έως και 5 έτη νωρίτερα) συνταξιοδότηση από 4,5% ετησίως σε 8% (δηλ. μείωση κατά 40%).

Η συγχώνευση των κλάδων υγείας των Ταμείων που είναι ΝΠΔΔ υπό ενιαίους φορείς, με «κορμούς» το ΙΚΑ για τους μισθωτούς, ένα ενιαίο Ταμείο υγείας για τραπεζοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα (τον ΟΠΑΔ) για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Από τις ενοποιήσεις θα εξαιρούνται μόνο όσα Ταμεία είναι ΝΠΙΔ (τα ταμεία υγείας της ΕΤΕ, της ΑΤΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος και ο ΕΔΟΕΑΠ των εργαζομένων στον Τύπο).