Μωρά χωρίς στοργή και… Μητέρα

Είκοσι πέντε εγκαταλελειμμένα μωρά -διασκορπισμένα σε νοσοκομεία και μαιευτήρια όλης της χώρας- περιμένουν σήμερα να «ανοίξει» μια θέση στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».

Την ίδια ώρα ενενήντα ένα μωρά και παιδιά φιλοξενούνται ήδη στο «Μητέρα» και περιμένουν σήμερα να ανοίξει ένα σπίτι και γι’ αυτά. Για τα περισσότερα, οι διαδικασίες της υιοθεσίας θα ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια…

Εκατοντάδες παιδιά μεγαλώνουν χωρίς οικογένεια, περιμένοντας να αλλάξει ο νόμος που θα τους επιτρέψει να βρουν ένα σπίτι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενας ολόκληρος θάλαμος είναι γεμάτος με εγκαταλελειμμένα βρέφη στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» – αποτελούν το 20% του συνόλου των νοσηλευόμενων στο τμήμα νεογνών:

Είναι δέκα μωρά που μεγαλώνουν δίπλα στις θερμοκοιτίδες, ζουν με «δανεική» τροφή (οι προμήθειες των μαιευτηρίων προβλέπουν τροφές για νεογέννητα αλλά όχι και για μεγαλύτερα βρέφη), ντύνονται με «δανεικά» ρούχα, κοιμούνται στριμωγμένα στα πλαστικά κρεβατάκια και ελπίζουν στις νοσηλεύτριες για λίγη στοργή.

Το μεγαλύτερο είναι ήδη επτά μηνών και σύντομα θα κάνει τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου! Οι υπεύθυνοι του τμήματος έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους για να λυθεί το πρόβλημα. Ομως τους τελευταίους μήνες, μόνο δύο μωρά έχουν καταφέρει να βρουν μια θέση στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».

Περισσότερα από δεκαπέντε μωρά μεγαλώνουν στους θαλάμους άλλων νοσοκομείων της Αττικής, της Κρήτης, της Πάτρας, ωσότου αδειάσει το «Μητέρα». Τα τελευταία χρόνια, τα μωρά που έχουν εγκαταλειφθεί σε κάποιο νοσοκομείο υπολογίζονται σε περισσότερα από 150.

Χώρος υπάρχει στο Κέντρο Βρεφών – τα 7 περίπτερα θα μπορούσαν να γίνουν 9 και τα 91 παιδιά να αυξηθούν σε 110. Ομως το προσωπικό και η χρηματοδότηση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ούτε των 91 παιδιών που φιλοξενούνται ήδη εκεί. «Σε κάθε βάρδια 2 άτομα πρέπει να φροντίζουν 12 ή 13 παιδιά. Στο μαγειρείο είναι 3 και σε λίγο θα μείνουν δύο, αφού λήγει η σύμβαση του τρίτου», αναφέρει στον ΕΤ η πρόεδρος των εργαζομένων του «Μητέρα», κ. Μαρία Πολίτη. Στην κοινωνική υπηρεσία -που είναι αρμόδια για τις υιοθεσίες, τις αναδοχές, την παρακολούθηση των παιδιών μετά την υιοθεσία κ.λπ.- έχουν μείνει μόλις 8 άτομα. «Μία κοινωνική λειτουργός είναι υπεύθυνη για τις υιοθεσίες και άλλη μία για τις αναδοχές. Δεν προλαβαίνουν ούτε στο τηλέφωνο να απαντήσουν»! Με αυτά τα δεδομένα, προσθέτει η κ. Πολίτη, «είναι αδύνατο να δεχτούμε άλλα παιδιά, αφού δεν θα μπορούμε να τους προσφέρουμε τίποτα παραπάνω από ένα κρεβάτι για να κοιμάται…»

Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, η πρόσφατη περικοπή του προϋπολογισμού του ιδρύματος δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα: «Ζητήσαμε δύο εκατομμύρια ευρώ και εγκρίθηκαν μόνο τα μισά. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα δεν θα φτάνουν για το φαγητό, τα φάρμακα των παιδιών ή για τα βασικά λειτουργικά έξοδα.

Ούτε λόγος για έξτρα δραστηριότητες, εκδρομές και τόσα άλλα που είναι απαραίτητα για να μην ιδρυματοποιούνται τα παιδιά».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του «Μητέρα», το επόμενο διάστημα αναμένονται κάποιοι συμβασιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί και βρεφοκόμοι, ενώ είναι σε εξέλιξη και η προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ