Μόσχευμα με καπέλο 2.797 ευρώ!

Χορός μαύρων κερδών με τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Τέρμα στο «μεγάλο φαγοπότι» με τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις επιχειρεί να βάλει το ΙΚΑ. Στόχος είναι να μειωθεί η μαύρη τρύπα ψαλιδίζοντας τις τιμές των τσουχτερών, λόγω των υπερτιμολογήσεων, υλικών. Παράδειγμα; Τα νοσοκομεία προμηθεύονται προς 3.597 ευρώ ένα αγγειακό μόσχευμα που κοστίζει 800 ευρώ, δηλαδή με καπέλο 2.797 ευρώ!

Σε πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ αναφέρεται πως από τον έλεγχο των νοσηλίων των συμβεβλημένων ιδιωτικών και κρατικών νοσοκομείων για περιστατικά με διάγνωση «θρόμβωση αγγειακής προσπέλασης», τα οποία «υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας με τοποθέτηση μόνιμου αγγειακού μοσχεύματος Ρ.Τ.F.Ε, το κόστος του μοσχεύματος κυμαίνεται από 1.437,17 ευρώ έως 3.597 ευρώ». Μόνο μια έρευνα αγοράς ήταν αρκετή για να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι του ΙΚΑ πως το μόσχευμα κοστίζει 800 ευρώ! Ωστόσο ο χορός των μαύρων κερδών που ξεσκεπάστηκε δεν τελειώνει εδώ. Όπως αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο, διαπιστώθηκε ότι στα κρατικά νοσοκομεία κατά την τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνεται χρήση αιμοστατικών ουσιών αξίας έως και 1.700 ευρώ ανά περιστατικό.

Το παράδοξο; Για ίδιες επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές κατά κανόνα δεν χρησιμοποιούν αιμοστατικά. Ακόμη όμως και στις εξαιρέσεις, το κόστος δεν υπερβαίνει τα 40-60 ευρώ. Έπειτα από αυτά, η οδηγία του ΙΚΑ είναι αναμενόμενη: «Σας κάνουμε γνωστό ότι το ΙΚΑ δεν εγκρίνει και δεν αποδίδει δαπάνες για χρήση αιμοστατικών».

Με αυτό τον τρόπο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, «πλέον τα νοσοκομεία θα μπορούν να κάνουν πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, αφού μπαίνει οροφή στις τιμές των υλικών και άρα εμποδίζεται η μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη τιμολόγησή τους».

Στο μισό οι τιμές
Μαχαίρι μπήκε και στα στεντ που χρησιμοποιούνται στις αγγειοπλαστικές επεμβάσεις κατά 60%. Για παράδειγμα, για τα στεντ που ελκύουν φαρμακευτικές ουσίες η τιμή από 3.000 ευρώ καθορίζεται σε 1.500 ευρώ.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά κόβει τις μαύρες αμοιβές στους γιατρούς από τους προμηθευτές ως κίνητρο για να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τα υλικά της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν. Όπως σημειώνουν οι εδικοί, πάρτι χιλιάδων ευρώ στήνονται, εκτός από τις καρδιοχειρουργικές αίθουσες, και στις ορθοπεδικές χειρουργικές τράπεζες.

Ένας ορθοπεδικός μπορεί να κερδίσει έως και 7.000 ευρώ μίζες από τον προμηθευτή για τα υλικά που χρησιμοποίησε. Παραδείγματος χάριν, τα μοσχεύματα για τη σπονδυλική στήλη κοστίζουν ακόμη και 70.000 ευρώ. Πόσα αναλογούν στον χειρουργό; Περίπου 10%.

ΠΑΡΤΙ ΣΤΑ… ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Πάρτι χιλιάδων ευρώ στήνονται, εκτός από τις καρδιοχειρουργικές αίθουσες, και στις ορθοπεδικές χειρουργικές τράπεζες

Χρυσοπληρωμένα υλικά στα… σκουπίδια

ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ στις τιμές των υλικών δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο ώστε να τερματιστούν οι οικονομικές ατασθαλίες με τα υλικά, εφόσον η υπερκατανάλωση είναι επίσης πληγή. Για παράδειγμα, κάποιοι καρδιολόγοι βγάζουν τα…

εξτρά τους με τα «κουβάτα».

Τι είναι αυτό το υλικό; Το ένα από τα δύο στεντ καταλήγει στον κουβά με τα άχρηστα… Παρ΄ όλα αυτά, παίρνουν ένα ποσοστό αφού στον λογαριασμό του νοσοκομείου έχει καταγραφεί ως χρησιμοποιημένο και άρα οι προμηθευτές θα πληρωθούν γι΄ αυτό.

«Η δαπάνη είναι συνάρτηση τις τιμής αλλά και της κατανάλωσης. Συνεπώς, μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή ένα πολύπλοκο αλλά πλήρες σύστημα πληροφορικής που θα εποπτεύει συνολικά τον χώρο της υγείας, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ένα πιο απλό αλλά άμεσα εφαρμόσιμο σύστημα ελέγχου. Κάθε φορά που χρησιμοποιείται ένα ιατρικό υλικό μεγάλης αξίας, θα μπορούσε να καταγράφεται στο ΑΜΚΑ του ασθενούς αλλά και του γιατρού. Με αυτό τον τρόπο, οι αρμόδιοι θα μπορούν να εντοπίζουν τις περιπτώσεις που παρεκκλίνουν και δεν έχουν επιστημονική υπόσταση», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στη London School of Εconomics Ηλίας Μόσιαλος.