Mπράβοι μέσα στην εντατική!

Δύο άνδρες με πολιτικά παρακολουθούν σε 24ωρη βάση μέσα στον χώρο νοσηλείας τον τέως γ.γ. του ΥΠΠΟ. Ανάλογη φρούρηση είχε μόνον ο Σάββας Ξηρός

9/1/2008

Πρακτική που θυμίζει… υπόθεση «17 Νοέμβρη» ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα Ζαχόπουλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά «στρατοπεδεύουν» σε 24ωρη βάση μέσα στον χώρο της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται επί 20 μέρες ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρχαν αστυνομικοί στον χώρο από την πρώτη μέρα, αλλά τοποθετήθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η παρουσία των αστυνομικών συμπίπτει με την ανάκαμψη του Χρήστου Ζαχόπουλου, ο οποίος τις τελευταίες δέκα μέρες επικοινωνεί με το περιβάλλον και δέχεται επισκέψεις.

Ερωτήματα

Απορίες προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν στέκονται έξω από τη μονάδα εντατικής, αλλά μέσα και ακριβώς δίπλα στον απομονωμένο χώρο όπου νοσηλεύεται ο κ. Ζαχόπουλος.

Σε αυτόν τον χώρο απαγορεύεται να βρίσκεται ο οποιοσδήποτε πολίτης, ακόμη και οι συγγενείς των νοσηλευομένων στη μονάδα, οι οποίοι μπορούν μόνο να δουν τον άνθρωπό τους και να φύγουν αμέσως.

Ακόμη και οι φύλακες της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, που έχουν την ευθύνη της «εντατικής», παραμένουν έξω από τον χώρο της μονάδας και ελέγχουν την είσοδο.

Σημειώνεται ότι ανάλογη περίπτωση με παρουσία αστυνομικών μέσα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρχε μόνο αυτή του Σάββα Ξηρού στο ίδιο νοσοκομείο.

Οι δύο αστυνομικοί κάθονται σε καρέκλες, οι οποίες βρίσκονται στον κεντρικό διάδρομο της μονάδας, αμέσως μετά την είσοδο και δίπλα στο γραφείο της προϊσταμένης.

Η θέση αυτή απέχει περίπου πέντε μέτρα από τους άλλους νοσηλευόμενους στη μονάδα και λίγο περισσότερο από τον χώρο όπου βρίσκεται ο Χρήστος Ζαχόπουλος.

Εχει, όμως, άριστη οπτική επαφή και οι αστυνομικοί μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή ποιος τον επισκέπτεται και τι ακριβώς κάνει.

Ετσι έχουν κάθε λεπτό γνώση για το αν έρχεται σε επικοινωνία και με ποιον, και μπορούν να μάθουν αμέσως τις αντιδράσεις του και το αν μπορεί να ανταποκριθεί έστω και με νεύματα σε τυχόν ερωτήσεις των επισκεπτών του.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η απόφαση για την τοποθέτηση αστυνομικών σε βάρδιες μέσα στην εντατική ελήφθη για λόγους ασφαλείας του διακεκριμένου ασθενούς, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Ωστόσο δεν δόθηκε σαφής απάντηση γιατί αυτό δεν έγινε από την πρώτη στιγμή.

Η παρουσία των αστυνομικών έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις συγγενών των ασθενών, οι οποίοι μπαίνουν στη μονάδα για επισκεπτήριο. Ορισμένοι από αυτούς διαμαρτύρονται προς τους γιατρούς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται σε τρίτους να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στην εντατική.

Εκφράζουν, δε, την έντονη ανησυχία τους για την επίπτωση που μπορεί να έχουν παρεμβολές από την ακτινοβολία των κινητών στη λειτουργία των μηχανημάτων που υποστηρίζουν τις ζωτικές λειτουργίες.

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ

Επικοινωνεί και απαντά με νεύματα

Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού νοσηλεύεται για εικοστή μέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με την κλινική του εικόνα να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

Από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά βελτιώθηκε σημαντικά η επικοινωνία του με το περιβάλλον, καθώς αντιδρά στα «επώδυνα τεστ» των γιατρών και απαντά με νεύματα στις ερωτήσεις τους. Οι βασικοί δείκτες είναι ικανοποιητικοί, ενώ εμφανίζει και έναν χαμηλό και ελεγχόμενο πυρετό.

Με αυτά τα δεδομένα ιατρικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία τους γιατί δεν έχει ακόμη αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα, καθώς όσο παραμένει στη μονάδα τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να υποστεί κάποια σοβαρή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Ο «απογαλακτισμός» του από το μηχάνημα -σημειώνουν- δρομολογεί με βεβαιότητα την έξοδό του από την εντατική.

Ομως, ο τραυματίας ήταν χθες ανήσυχος και διεγερτικός και οι γιατροί αποφάσισαν να τον θέσουν εκ νέου σε καταστολή. Η εξέλιξη αυτή σκιάζει τη σταθερή του πορεία, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ