Να αυξηθούν τα ιατρικά κέντρα για τον διαβήτη

Στο 6ο συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη μίλησε ο Γ. Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, και τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει για το 1.000.000 πολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι κατά πόσο η πολιτεία, δηλαδή η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα Υγείας – Πρόνοιας, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενημέρωσης, γνώσης, εκπαίδευσης, πρόληψης, καθώς και θεραπείας των επιπλοκών από σακχαρώδη διαβήτη.

Δυστυχώς, η απάντηση είναι απογοητευτική. Χωρίς να μηδενίζουμε προσπάθειες, είμαστε πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες και οι οικογένειες τους να υφίστανται ψυχικό και σωματικό πόνο, κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση σε 29 χώρες της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Αντίθετα, με την αναγκαία οικονομική στήριξη θα μπορούσαμε να είχαμε λιγότερους ακρωτηριασμούς, τυφλώσεις, νεφροπάθειες, νευροπάθειες, καρδιοπάθειες και αδικαιολόγητους θανάτους πολιτών από σακχαρώδη διαβήτη”.

 Ο Γ. Τόλιος ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη:

 Αύξηση των Κέντρων σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, και στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό, εκπαίδευση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη για το πώς να φροντίζουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους, χορήγηση ειδικών υποδημάτων και πελμάτων από ασφαλιστικούς φορείς για μείωση ακρωτηριασμών, καθώς και να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για πρόληψη, εκπαίδευση, θεραπεία ασθενών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.