Να ανακληθεί η απόφαση για την αργία- Σκληρή γλώσσα των γιατρών κατά των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Ιατρών της 5ης ΥΠΕ με την οποία τίθεται σε αργία η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για την υπόθεση με τα «ξεχασμένα αίματα» ζητούν οι ειδικοί γιατροί του ΓΝΛ με κοινή ανακοίνωσή τους. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «υπερβολικά άδικη και παράλογη την απόφαση» σε βάρος της γιατρού ενώ ασκούν σκληρή κριτική τόσο στα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου που ψήφισαν την απόφαση αλλά και κατά πρώην στελέχους του ΓΝΛ που έκανε την ΕΔΕ μιλώντας για «πρακτικές ερασιτεχνών ανακριτών». Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των γιατρών «με προχθεσινή απόφασή του το Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ θέτει σε δυνητική αργία ενός έτους και παραπέμπει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο τη διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Αλήθεια, την εποχή που τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της χώρας κατακλύζονται από σοβαρότατες καταγγελίες για όργιο κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ και παράνομο πλουτισμό, θα απολυθoύν αβασάνιστα μία συνάδελφος με μακρόχρονη προσφορά και εμπειρία καθώς και και μία νοσηλεύτρια του Τμήματος Αιμοδοσίας για μία αστοχία; Θα μηδενισθεί το έργο είκοσι πέντε ετών; Θα διαγραφούν όλες οι προσπάθειές της, που τελικά πέτυχαν να δημιουργηθεί Κέντρο Αίματος (ένα από τα επτά της χώρας) και για το οποίο όλοι μας είμαστε υπερήφανοι; Θα ακυρωθεί η επιτυχία της να αναδείξει το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας στην πρώτη θέση μεταξύ των επαρχιακών Νοσοκομείων της Ελλάδας στη συλλογή αίματος από αιμοδότες -και τιμήθηκε πολλές φορές γι΄ αυτό -και που συνέβαλε στη σωτηρία χιλιάδων συνανθρώπων μας;

Το Κέντρο Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έχει μια μακρά ιστορία και ένα αξιοζήλευτο έργο να επιδείξει στον τομέα της συλλογής, επεξεργασίας και διανομής αίματος καλύπτοντας με ηρωισμό σε αντίξοες συνθήκες 11 νοσοκομεία Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μπροστάρηδες ανθρώπους με γνώση, πάθος, όραμα και ευγένεια ψυχής όπως η εντελώς άδικα καταγγελλόμενη σήμερα συνάδελφός μας.

Ατυχή γεγονότα μπορεί να συμβούν οπουδήποτε και συμβαίνουν, όπως κάθε καλόπιστος άνθρωπος γνωρίζει, κυρίως από όσους εργάζονται νυχθημερόν καταθέτοντας ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο τους αφιλοκερδώς για τη δημόσια υγεία και το κοινό συμφέρον. Όμως τα ατυχή συμβάντα -προϊόν συχνά δύσκολων εργασιακών συνθηκών και φυσιολογικής κόπωσης- θα πρέπει να αναλύονται και να εξετάζονται με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και ευαισθησία από όσους βρίσκονται στη δυσάρεστη πολλές φορές θέση του κριτή. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν συζητούμε καν για λάθος, αλλά για μια αστοχία που λόγω των ασφαλιστικών δικλείδων υπό τις οποίες γίνονται οι μεταγγίσεις, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να καταλήξει επιζήμια για κανένα ασθενή, όπως και δεν συνέβη.

Αντιθέτως τις μόνες πραγματικές ευθύνες και λάθη θα έπρεπε κανείς να αναζητήσει σε εκείνους, που δεν φροντίζουν για την ασφαλή διακίνηση του αίματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την απρόσκοπτη προμήθεια αντιδραστηρίων και την επαρκή στελέχωση του Τμήματος. Και αν ο διοικητής της ΥΠΕ Πέτρος Τομάρας, που πρόσφατα εισηγήθηκε και πέρασε τη δίκαιη απόφαση για εναλλάξ εφημέρευση των νοσοκομείων της Λάρισας, καθώς και οι κ. Γκιζίμης από τη Λειβαδιά και Σιδέρης από την Καρδίτσα αγνοούν τα τοπικά δρώμενα και το έργο της Αιμοδοσίας, αλήθεια τι θα μπορούσαμε να προσδοκούμε από το συνάδελφο στο χώρο της Υγείας διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηλία Σκυλλάκο, γέννημα- θρέμμα Λαρισαίο, που εκτός των άλλων το όμορο νοσηλευτικό ίδρυμα που διοικεί, δέχεται καθημερινά το ευεργετικό έργο του Κέντρου Αίματος του νοσοκομείου μας; Κρίμα, αληθινά για την υπερβολικά άδικη και παράλογη απόφαση που τόσο ελαφρά τη καρδία προσυπέγραψαν ομόφωνα όλοι τους και η οποία σημειωτέον στηρίχθηκε σε παράτυπη διαδικασία!

Οφείλουν λοιπόν να αναθεωρήσουν αυτή την υπερβολικά άδικη απόφαση που έλαβαν οι προαναφερθέντες κύριοι του Πειθαρχικού βασιζόμενοι σε μια παράτυπη Ε.Δ.Ε… Παρασύρθηκαν ίσως από τις ανεκδιήγητες μεθόδους και πρακτικές ερασιτεχνών «ανακριτών» που στο σύντομο αλλά θλιβερό πέρασμά τους από το Κουτλιμπάνειο, επιχείρησαν καθοδηγούμενοι από φασίζουσες λογικές και προσβλητικές συμπεριφορές να δυναμιτίσουν το άριστο κλίμα, στο οποίο εργαζόμαστε με σύμπνοια όλοι μας, κατακτώντας σημαντικούς στόχους και επιτυγχάνοντας αξιοζήλευτα αποτελέσματα, κόντρα στις ποικίλες αντιξοότητες. Ας παραδεχτούν και αυτοί πως έσφαλαν. Και πως η καθολική αγανάκτηση που επέφερε η άδική απόφασή τους και εκφράζεται σήμερα με κάθε τρόπο στην τοπική μας κοινωνία μπορεί να γίνει το καμπανάκι της αυτογνωσίας και της επανόρθωσης.

Ποτέ δεν είναι αργά. Χρειάζεται περισυλλογή, επανεκτίμηση και γενναιότητα. Να είναι σίγουροι πως τους προσφέρουμε απλόχερα μια τελευταία ευκαιρία για επανόρθωση. Οι ανθρώπινες αξίες, η τιμή, η υπόληψή μας και η ανθρωπιά μας έχουν πληγωθεί. Τα όρια της υπομονής μας έχουν εξαντληθεί. Η κοινή λογική ποδοπατείται. Ανάμεσα στον ωχαδελφισμό της πλήρους αδιαφορίας και στην εξοντωτική απόφαση της παύσης είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα. Ας τα αναζητήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε δυναμικά απέναντί τους. Σήμερα, συμπαραστεκόμενοι στη συνάδελφό μας, διευθύντρια επί σειρά ετών του Κέντρου Αιμοδοσίας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε σε ακραίες και ηχηρές αποφάσεις, αν δεν ανακληθεί η απόφαση του Πειθαρχικού της 5ης ΥΠΕ» καταλήγει το κείμενο των ιατρών του ΓΝΛ.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Την ανάκληση της ίδιας απόφασης ζητούν τέλος ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η Ελπίδα» και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγιάς «Ο Αγ. Αντώνιος» εκφράζοντας με ψηφίσματα τη συμπαράστασή τους στη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας.