«Να εμβολιαστούν πρώτα τα παιδιά»

Ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος αμφισβητεί το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ gdevetzoglou@dolnet.com

Ζήτημα εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων κόντρα στις αποφάσεις της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης έθεσε ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδροςτης Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικάδήλωσε, «τα παιδιά είναι τα πρώτα που θα πρέπει να εμβολιασθούν».

Μεθαύριο, Δευτέρα, πάντως αναμένεται η συνάντηση των αρμοδίων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση για το εάν θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, όπως έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε κάνει γραπτή εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής για την Πανδημία της Γρίπης και η θέση του ήταν ξεκάθαρη: «Θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα ο περίγυρος των παιδιών που είναι έως 6 μηνών, ακολούθως όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 18 ετών που είναι υψηλού κινδύνου και μετά όλα τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας». Από τον ίδιο, σε συνεργασία με ακόμη δύο συναδέλφους του, είχε ζητηθεί και η εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων. Η εισήγηση που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ήταν πως «κρίνεται σκόπιμο να λειτουργήσουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά προτείνεται κάθε δύο εβδομάδες να γίνεται μια επανεκτίμηση του θέματος σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε σταθμό, νηπιαγωγείο ή σχολείο και αν κριθεί σκόπιμο, τότε οι Υγειονομικές Αρχές να προβούν σε κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Δυσαρέσκεια. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι θα έπρεπε να σεβαστούν την επιστημονική του άποψη και όχι να «αυτοσχεδιάσουν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα «ΝΕΑ».

Μάλιστα, είναι βέβαιος πως το εμβόλιο των 4 από τις 5 φαρμακευτικές εταιρείες είναι απολύτως ασφαλές για τα παιδιά, αφού στην πραγματικότητα «δεν αλλάζει κάτι στη σύσταση του εμβολίου, αλλά προστίθενται νέα στελέχη, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης», λέει ο καθηγητής Παιδιατρικής.

«Προστασία αγέλης». «¶ρχισαν επιδημιολόγοι, στατιστικολόγοι, λοιμωξιολόγοι να ασχολούνται με τα εμβόλια και την επικινδυνότητά τους, καθώς το αντιγριπικό εμβόλιο του 1976 είχε παρενέργειες. Ακόμη ομιλούν για προστασία αγέλης με ποσοστό 50% των ατόμων να εμβολιασθούν, ενώ είναι διεθνώς γνωστό ότι για προστασία αγέλης απαιτείται εμβολιασμός πάνω από 70%. Για την παθογένεια, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της γρίπης γνωρίζουν μόνο οι παιδίατροι, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι, και μόνο σε αυτές τις ειδικότητες προσφεύγουν οι άρρωστοι. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιδημιολογούντες χρησιμοποιούν στοιχεία επιδημιολογικά της κοινής γρίπης από την Αμερική, που δεν ανταποκρίνονται στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», σημειώνει ο ίδιος σε άρθρο του στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Ενστάσεις για το σχέδιο και από το εξωτερικό

Την αντίθεσή τους με τη στρατηγική που προτείνεται να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης εκφράζουν έγκριτοι επιστήμονες όπως ο Γιαν Μέντλοκ του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνας. Ο κ. Μέντλοκ σε έρευνά του που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», εξηγεί πως «θα γίνει καλύτερη χρήση των εμβολίων αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μετάδοσης στα σχολεία και στους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν τη γρίπη στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Οι ειδικοί που συνέταξαν την εν λόγω έρευνα καταλήγουν πως προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό, κι όχι σε αυτούς που διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν.