Να μείνει στα χαρτιά η συμφωνία για το Ασκληπιείο

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας και εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο και στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώνοντας και καλώντας το λαό της περιοχής σε αγώνα ενάντια στη συμφωνία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ανέγερση δύο μονάδων στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το Ασκληπιείο Βούλας. Σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, στη μία μονάδα θα στεγαστεί το νέο Ασκληπιείο με ενοίκιο αγοράς και στην άλλη το «Υγεία» θα αναπτύξει ιδιωτική μαιευτική κλινική και άλλες υπηρεσίες υγείας.
Η συμφωνία αυτή, επισήμαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αποτελεί ένα ακόμα βήμα που εντείνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Παράλληλα, αποκάλυψαν το ρόλο των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως είναι και ο ΕΕΣ, που με τα χρήματα του ελληνικού λαού και με την πλάτη των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, αποτελούν μηχανισμό και εργαλείο εμπορευματοποίησης των λαϊκών δικαιωμάτων. Στις κουβέντες με τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους επισκέπτες, αυθόρμητα έβγαινε η αγανάκτηση για τη συμφωνία και η αγωνία τους για το μέλλον του νοσοκομείου, που είναι το μόνο δημόσιο στη Νοτιοανατολική Αττική και εξυπηρετεί δύο εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους. «Δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο;», «Θα τα κάνουν όλα ιδιωτικά;», «Βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο να πεθάνει;», έλεγαν αγανακτισμένοι.
Αποκαλυπτική η διοίκηση
Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας – ήταν ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Καραγεώργος: «Εγώ είμαι εδώ διορισμένος από το υπουργείο για να υλοποιώ τη συγκεκριμένη πολιτική. Δεν έχω περιθώρια αντίδρασης. Αν είχα θα έπρεπε να παραιτηθώ!».
Μετά και από αυτή τη συνάντηση, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, που στηρίζει τη συνύπαρξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να απαιτήσουν αγωνιστικά να μην υλοποιηθεί η συμφωνία. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Την Πέμπτη στις 8 π.μ. οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση.