Να σταματήσουν οι μεσαιωνικές συμβάσεις στο ΙΚΑ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας

Την επιτακτική ανάγκη για την πρόσληψη γιατρών αποκλειστικής απασχόλησης στο ΙΚΑ, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες των ασφαλισμένων, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

«Με την πολιτική της στην κοινωνική ασφάλιση η κυβέρνηση προχωρά στην εμπορευματοποίησης της Υγείας σε βάρος των ασφαλισμένων και με την πλήρη απαξίωση του ΙΚΑ, τους αναγκάζει καθημερινά να πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα. Η ίδια πολιτική ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών που εργάζονται στο ΙΚΑ με διαφορετικές συμβάσεις, αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου, ή άλλοι με προγράμματα Stage. Οι γιατροί αυτοί εργάζονται με πλήρες ωράριο, οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι μεσαιωνικές και ταυτόχρονα παραμένουν ανασφάλιστοι από το ΙΚΑ», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Παράλληλα, τονίζει ότι αυτές τις μέρες λήγουν οι συμβάσεις 620 γιατρών του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα και από τις 10 Ιανουαρίου μένουν άνεργοι, μετά από δύο χρόνια υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ. «Οι γιατροί των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, είναι απαραίτητοι για το ΙΚΑ και έχουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Με βάση τα παραπάνω, στην ουσία τα προβλήματα λειτουργίας του ΙΚΑ θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, αφού κάποιοι γιατροί συνταξιοδοτούνται», υπογραμμίζει ο Τ. Τσιόγκας. Και ρωτά την υπουργό Απασχόλησης, αν θα προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.