«Ναι μεν αλλά» από τη Γκάγκα στον «εμφύλιο» με τις πανεπιστημιακές κλινικές

Διαβεβαιώσεις κόντρα στο πνεύμα της σημερινής «πύρινης» ανακοίνωσης της ΕΙΝΑΠ για το τι μέλλει γεννέσθαι στις πανεπιστημιακές κλινικές με τους ασθενείς που έχουν Covid-19 επιχείρησε να δώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που, σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΙΝΑΠ, «ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ», η κ. Γκάγκα απάντησε: «Δεν έχει γίνει καμιά αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως είναι φυσικό για τις πανεπιστημιακές κλινικές τώρα που θα αρχίσει η εκπαίδευση, και πρέπει να επιστρέψουν οι φοιτητές γιατί έχουν μείνει εκτός αρκετό καιρό, «να θέλουν να έχουν και τα κανονικά περιστατικά για να μπορούν να κάνουν εκπαίδευση».Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή δεν απάντησε καθαρά τι θα γίνει στο μέλλον.

Πάντως, πρόσθεσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί για όλους τους ασθενείς, για όλη την εκπαίδευση και τους ειδικευόμενους. «Θα αντιμετωπίζονται όλοι στην ώρα τους και η εκπαίδευση θα συνεχίσει κανονικά» είπε.

Η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν «οδηγίες» στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid». Χαρακτηριστική επίσης η αναφορά ότι «προφανώς κάποιοι Καθηγηταί αντέγραψαν τους ιδιώτες κλινικάρχες, οι οποίοι σκανδαλωδώς έχουν απαλλαγεί εξαρχής από την νοσηλεία ασθενών Covid 19 στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Η ΕΙΝΑΠ χααρακτηρίζει το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής «πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς» και καλεί τη δίοικηση «να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

«Καρφιά» έστρεφε και κατά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως επσήμανε στην ανακοίνωσή της: «μας προξενεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί Υγείας δεν έχουν ακόμα αντιδράσει ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση αν και υποτίθεται πως είναι σε γνώση τους εδώ και πάνω από 20 μέρες».

Σχετική ναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. «Είναι απαράδεκτο, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αρνούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του νέου επιδημικού κύματος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ σε περίοδο αυξανόμενης πίεσης προς τα δημόσια νοσοκομεία. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη νέα φάση είναι ο συνδυασμός της αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών με Covid-19 και της αξιόπιστης κάλυψης όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο το «εσωτερικό lockdown» των δημόσιων δομών υγείας και την μονομερή επικέντρωση του ΕΣΥ στην πανδημία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.