Ναι των γιατρών στη «συνταγή»

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους καταθέτοντας προγράμματα εφημεριών έως το τέλος Νοεμβρίου

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Θετική κατάληξη φαίνεται ότι έχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του υπουργείου Υγείας, καθώς οι πρώτοι αποδέχθηκαν τη νέα πρόταση του υπουργείου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Χθες, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να αποδεχθεί τη νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας και να εισηγηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους καταθέτοντας πλήρη και ασφαλή προγράμματα εφημεριών έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς κ. Στ. Τσούκαλος, λόγω της θεσμικής σημασίας που έχει το περιεχόμενο της πρότασης, οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες για το οριστικό κείμενο της συλλογικής συμφωνίας και την υπογραφή της, ώστε να κυρωθεί νομοθετικά εντός του Δεκεμβρίου και να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβές από 1ης Ιανουαρίου 2009.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στον βασικό μισθό από 210 ευρώ για τους ειδικευόμενους έως 420 ευρώ για τους διευθυντές γιατρούς, αύξηση 50 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα ειδικευομένων, επτάωρο πρωινό τακτικό ωράριο και ρεπό μετά κάθε εφημερία, πολυδιευθυντικό σύστημα, αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης και αφορολόγητες οι εφημερίες μετά την 4η και την 6η μηνιαίως για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα. Επιπλέον, προβλέπει προσλήψεις 2.000 μονίμων γιατρών εντός του 2009 και άλλες 2.500 προσλήψεις το 2010.

Πάντως, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από το υπουργείο Υγείας το σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τη συλλογική σύμβαση και το οποίο θα συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τους κωδικούς του νέου μισθολογίου και των προσλήψεων, να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος Νοεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις με την αναστολή εκτέλεσης εφημεριών μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Νέος «πονοκέφαλος»

Εν τω μεταξύ, νέο πονοκέφαλο για το υπουργείο Υγείας αποτελεί η απόφαση των προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού, που έχουν δηλώσει ότι από σήμερα σταματούν τις προμήθειες στα νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών. Χθες απέστειλαν σχετικές δηλώσεις και προς τους διευθυντές των Ορθοπαιδικών Κλινικών των νοσοκομείων με τις οποίες τους παρακαλούν να μην προγραμματίσουν κανένα χειρουργείο για σήμερα. Οπως αναφέρουν, μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς θα μπορούν να προσέρχονται στις εταιρείες εργάσιμες μέρες και ώρες και να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά πληρώνοντας μετρητοίς.