Νάρκη στα θεμέλια του νομοσχεδίου για την υγεία και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, θέτει επιστολή του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα. Μέσω της επιστολής εκφράζονται οι αντιρρήσεις του Συμβουλίου για τις «εξαιρετικές» διαδικασίες πρόσληψης 5.500 νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας, «υπό τη νομική έγκριση», και όχι με βάση τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, όταν ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να βρουν διακομματικώς ταχύτερες διαδικασίες προσλήψεων στα νοσοκομεία, ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με το ΑΣΕΠ, το είχε αποδεχθεί. Χθες, όμως, ο κ. Βέης ότι μπορεί να κάνει όλες τις προσλήψεις σε έξι μήνες!
Ο κ. Βέης επικαλείται τρία επιχειρήματα με βάση τα οποία η όλη διαδικασία μπορεί, όπως ευθέως σημειώνει, να κριθεί από τα δικαστήρια αντισυνταγματική και να ακυρωθεί: Πρώτον, τον περιορισμό του ελέγχου από το ΑΣΕΠ μόνον των προκηρύξεων και όχι και των πινάκων κατάταξης, μέσω των οποίων ελέγχεται και η νομιμότητα των ενδιάμεσων σταδίων. Εκτός αυτού δεν προβλέπεται αυτεπάγγελτος ή κατόπιν ενστάσεων έλεγχος των αποτελεσμάτων απ’ όσους έχουν έννομο συμφέρον. Δεύτερον, ο περιορισμός της υποβολής αιτήσεως του υποψηφίου μόνον σε δύο μονάδες του ΕΣΥ επί ποινή ακυρώσεως και αποκλεισμού από κάθε διαγωνισμό για μια διετία αντιβαίνει στο άρθρο 5 του Συντάγματος. Τρίτον, η εξουσιοδότηση για ορισμό κριτηρίων αξιολόγησης κρίνεται ως γενική και αόριστη, κάτι που σημειώνει στην έκθεσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Δεν υπάρχει διάθεση αμφισβήτησης του ΑΣΕΠ, απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά επικαλέστηκε συνταγματική διάταξη κατά την οποία νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όταν υφίσταται επείγουσα ανάγκη. Αλλωστε, η διατύπωση ότι «οι προσλήψεις θα εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ» που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός, κρίθηκε επαρκής από το ΠΑΣΟΚ.