«Ναυάγιο η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα»

Ναυάγιο χαρακτήρισε τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας ο καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ Ν. Παρασκευόπουλος σε ημερίδα του ΚΕΘΕΑ με θέμα «Κατάχρηση ουσιών και σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».

 

Ο καθηγητής περιέγραψε ένα κοινωνικό πλαίσιο που συρρικνώνει το κράτος πρόνοιας και παράγει κοινωνικό αποκλεισμό και είπε: «Παρά τα δραματικά ποσοστά της υποτροπής του εγκλήματος, δεν ευνοούνται τα θεραπευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ε.Ε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια κρίση του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς το μοντέλο που υιοθετείται είναι κυρίως αυτό της αστυνόμευσης και της πολιτικής διαχείρισης των κινδύνων παρά εκείνο της απόδοσης δικαιοσύνης ανάλογα με την περίπτωση». Αφετηρία των σημαντικότερων εμποδίων που συναντά η υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων εντός φυλακών είναι αφενός η μη εφαρμογή της νομοθεσίας και αφετέρου η «κουλτούρα της φυλακής» που αποθαρρύνει την ένταξη φυλακισμένων σε θεραπεία και καθιστά επιφυλακτικούς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε κάθε καινοτόμο δράση, υπογράμμισε ο υπεύθυνος σχετικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, Γ. Τέντης.

Μείωση της ηλικίας όσων φυλακίζονται και αύξηση της βιαιότητας των εγκλημάτων δείχνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον καθηγητή από το Σαν Ντιέγκο, Ντ. Ντάιτς, που επισήμανε ότι όσο πιο νέος εμφανίζει κανείς παραβατική συμπεριφορά τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο «παραβατικότητα – χρήση ουσιών – υιοθέτηση επικίνδυνης συμπεριφοράς – μεγαλύτερη παραβατικότητα».

Τέλος, ο καθηγητής ψυχιατρικής Ιγκόρ Κούτσενοκ υπογράμμισε την ανάγκη συνδυασμού του ποινικού συστήματος με το θεραπευτικό στην πρόληψη της υποτροπής όσον αφορά τη χρήση ουσιών και την εγκληματικότητα.