ΝΔ- Δήλωση Τομεάρχη Υγείας κ. Μ. Σαλμά

    Τετάρτη, 23/12/09

   

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, απαντώντας στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε:

   

    «Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα εξής:

   

    1. Ότι οργανώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

   

    Το σχέδιο για την πανδημία το παραδώσαμε έτοιμο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, και μαζί παραδώσαμε έναν επαρκή αριθμό εμβολίων.

    Αλλά απέτυχαν να πείσουν, όχι μόνο τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας. Μόνο το 3% του πληθυσμού εμβολιάστηκε.

    Δεν εφαρμόστηκε καμία καμπάνια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού .

    Αντιθέτως, άφηναν να περνούν αρνητικά τηλεοπτικά μηνύματα για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολίου.

    Και το πιο ανησυχητικό προκύπτει από τους πίνακες του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αναφέρουν την εξέλιξη των ημερήσιων εμβολιασμών όπου φαίνεται η πτωτική πορεία.

    Πρακτικά ακυρώθηκε, με την πολιτική της νέας κυβέρνησης, η μέριμνα που είχαμε λάβει ως κυβέρνηση να προστατεύσουμε το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

    Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο αριθμός των εμβολιασθέντων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος εάν είχαν λειτουργήσει και Νομαρχιακά εμβολιαστικά κέντρα, όπως είχαμε σχεδιάσει.

   

    2. Δήλωσε η Υπουργός Υγείας ότι, σε 20 μέρες, θα λειτουργήσουν 60 κρεβάτια ΜΕΘ. Ανακοίνωσε, μάλιστα, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών για το σκοπό αυτό.

   

    Ξέχασε, όμως, να αναφέρει ότι όλες οι θέσεις που ανακοίνωσε για το 2009 είχαν εγκριθεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλες στο σύνολό τους.

    Συγκεκριμένα οι 3.376 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύσονται ή τοποθετούνται ως το τέλος του 2009 προκύπτουν ως εξής:

    – 1.400 θέσεις που εγκρίθηκαν στις 13 Αυγούστου με την 8/237/3740 εγκριτική απόφαση της επιτροπής του άρθρου 2 της αριθμ. 33/ 2006 ΠΥΣ.

    – 250 επίσης θέσεις για ψυχιατρικές κλινικές Νοσοκομείων.

    – 1.726 που είχαν σταλεί ήδη στο ΑΣΕΠ από κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων.

    Σύνολο 3.376 θέσεις.

    Από αυτές οι 700 θα προχωρήσουν άμεσα από τους κυλιόμενους πίνακες προηγούμενων προκηρύξεων, που σημαίνει και πάλι εξασφαλισμένες πιστώσεις και οι υπόλοιπες 2.600 είναι αυτές που άμεσα θα προκηρυχθούν με πιστώσεις εξασφαλισμένες και έτοιμες εγκρίσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να ανοίξουν άρον άρον τα κρεβάτια ΜΕΘ, στέλνουν νοσηλευτές από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ του Αυγούστου, για την οποία μας κατηγορούσαν τότε, καθώς και 211 επικουρικούς νοσηλευτές 8μηνης διάρκειας με πιστώσεις, που είχαν εξασφαλιστεί, καθώς και 1.060 με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με την 8/168/2409 εγκριτική απόφαση, την 17.06.2009.

    Ανεξάρτητα, όμως, από το γεγονός ότι προσπαθούν να εμφανίσουν ως δικό τους επίτευγμα το άνοιγμα των ΜΕΘ, ενώ ήταν δρομολογημένο, ολισθαίνουν σε τρία σημεία.

    Πρώτον, ανακοινώνουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ ενώ αρκετά από τα 60 θα είναι ΜΑΦ.

    Δεύτερον, πως είναι δυνατόν να ανοίγουν νέα κρεβάτια βιαστικά με νοσηλευτικό προσωπικό μη εκπαιδευμένο σε ΜΕΘ που χρειάζεται τουλάχιστον 3μηνη εκπαίδευση;

    Τρίτον, από τους νοσηλευτές που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ, 100 είναι από το ΚΕΕΛΠΝΟ με 2 χρόνια σύμβαση και οι 210 με 8μηνη ΙΔΟΧ σύμβαση επικουρικού προσωπικού. Δηλαδή, μόλις εκπαιδευτούν, μετά από ένα διάστημα θα φύγουν.

    Όσον αφορά τις 3.000 νέες προσλήψεις για το 2010, προσθέτουν ένα κονδύλι 60.000.000 ευρώ στους επόμενους προυπολογισμούς.

   

    3. Ανακοίνωσε η Κυβέρνηση επαναφορά της λίστας φαρμάκων διότι, όπως λέει η Υπουργός Υγείας, η κατάργησή της από τη Νέα Δημοκρατία κόστισε 2 δισ. στο ελληνικό Δημόσιο.

   

    Προς το παρόν σημειώνουμε ότι οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη και τεκμηρίωση. Και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε αναλυτικότερα.

   

    4. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Ζάπειο και επανέλαβαν ο Υπουργός Απασχόλησης και η Υπουργός Υγείας).

   

    Όταν ανακοινώνουν εφαρμογή, από 1ης Μαϊου, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εννοούν τον μηχανογραφικό έλεγχο συνταγών στο χαρτί, έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στην κυβέρνηση πως ο όρος «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» είναι άλλο πράγμα.

    Σημαίνει συνταγογράφηση σε υπολογιστή που καταχωρείται σε βάση δεδομένων και ελέγχεται. Προυποθέτει ηλεκτρονική κάρτα υγείας και ασφάλισης στον πολίτη και κάρτα επαγγελματία Υγείας, που όλα είναι μέρος του τελικού στόχου, που είναι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας στα πλαίσια του e-health που σχεδιάζει η Ευρωπαική Ένωση και που έχουμε ήδη μερικά στάδια δρομολογήσει και προεντάξει».