ΝΔ- φορολογικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής δήλωνε, σε όσους τουλάχιστον ήθελαν να τον ακούσουν, πως επί δύο χρόνια θα «αγοράζει» αξιοπιστία από τους δανειστές κάνοντας μεταρρυθμίσεις και μετά θα διεκδικήσει πολιτικές αντι-λιτότητας και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.
Εν ολίγοις, το «αναπτυξιακό σοκ» της άμεσης μείωσης φόρων που έκανε σημαία της η ΝΔ, δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό αντίκρυσμα στην τσέπη των ψηφοφόρων πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια από τώρα.
Μπορεί βεβαίως – εάν όντως το σχέδιο Μητσοτάκη επικυρωθεί στην κάλπη –  να είναι πολιτικά παράδοξο: Να υπερψηφίζονται εκείνοι που θα μειώσουν τους φόρους σε δύο ή τέσσερα χρόνια για «να φύγουν αυτοί» που ήδη έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή την μείωση των φόρων – από την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια που ήδη τελεί σε ισχύ έως την, στοχευμένη, μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, με ισχύ από το 2020. 
Η δημοκρατία και η ιστορία όμως είναι γεμάτες από πολιτικά παράδοξα. Τα οποία είθισται να πληρώνονται μεταχρονολογημένα μεν, πάντοτε τοις μετρητοίς δε…