ΝΔ- πρόγραμμα υγείας

Βλέποντας τον κ. Μητσοτάκη σε ένα απαστράπτον σκηνικό να περιγράφει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ερχόμενη τετραετία είχες την αίσθηση πως ούτε η ΝΔ κυβερνούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ούτε ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Ίσως ο σωσίας του ήταν ο ένοικος του Μαξίμου.

Έπαρση, αλαζονεία, αποποίηση ευθύνης και εκατοντάδες υποσχέσεις, σχεδόν πανομοιότυπες με εκείνες του 2019. Θεωρεί προφανώς πως έχουν λησμονήσει οι πολίτες τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του, όπως πιθανόν πιστεύει πως έχουν περιπέσει στη λήθη τα 35.000 θύματα της πανδημίας, οι νεκροί των Τεμπών, η λαφυραγώγηση του κράτους, οι υποκλοπές, η αστυνομική ασυδοσία.

Λόγω ειδικού ενδιαφέροντος εστιάσαμε σε όσα εξαγγέλθηκαν ως υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για την υγεία (κλικ εδώ). Λόγω χώρου θα σχολιάσουμε δύο εξ αυτών.

-Υποσχέθηκε «Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, ώστε να φτάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη».

Προσέξτε: λείπει η λέξη «μόνιμο» για το νοσηλευτικό προσωπικό που δήθεν θα προσλάβει και δεν υπάρχει ούτε λέξη για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Προφανώς έχει κατά νου να ενεργοποιήσει το νόμο Γκάγκα, ώστε τα κενά να καλυφθούν από ιδιώτες.

Όμως και η υπόσχεση περί 10.000 νοσηλευτών είναι έωλη και φρούδα. Ας θυμηθούμε την 2Κ/19 και όλες τις άλλες μεγαλόστομες υποσχέσεις, οι οποίες απέφεραν ΜΗΔΕΝ μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ και 6.853 λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους στην υγεία, σύμφωνα με στοιχεία της Απογραφής (https://www.apografi.gov.gr/)

– Υποσχέθηκε «Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Εσκεμμένη ασάφεια σε ένα σημαντικότατο ζήτημα, όπως αυτό των μισθολογικών απολαβών. Πόση θα είναι άραγε η αύξηση; Πώς θα ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Το πιθανότερο είναι πως η ΝΔ έχει κατά νου τα ψίχουλα που έδωσε την προηγούμενη τετραετία, αφήνοντας τη χώρα να βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους δείκτες, ακόμη και τους μισθολογικούς.

Η απάντηση γιατρών και νοσηλευτών στον εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη θα δοθεί στην κάλπη, στις 21 Μαΐου..