Νέα «αιμορραγία» 1,3 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία

Η αύξηση των απολύσεων, η έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τα ακριβοπληρωμένα προγράμματα εθελουσίας δημιουργούν τρύπα στα έσοδα

Νέα «μαύρη τρύπα» 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ θα δημιουργήσει στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία η οικονομική κρίση. Η αύξηση των απολύσεων αλλά και η έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στερούν πολύτιμους πόρους από τα Ταμεία, ενώ τη χαριστική βολή έρχονται να δώσουν τα ακριβοπληρωμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η κυβερνητική «μεταρρύθμιση» οδήγησε σε αλματώδη αύξηση των ελλειμμάτων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως μόνο στα τέσσερα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) τα ελλείμματα θα εκτοξευτούν φέτος στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 3 δισεκατομμύρια το 2008).

Την ίδια στιγμή η οικονομική «αιμορραγία» των Ταμείων επιδεινώνεται από τρεις αιτίες:

  • Την αύξηση των απολύσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα λιγότερες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για 100.000 νέους ανέργους στο τέλος του έτους, οι απώλειες των Ταμείων θα αγγίξουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
  • Την «εξάπλωση» των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αυτό οδηγεί σε μικρότερους μισθούς και κατ επέκταση σε χαμηλότερες εισφορές, με τη μείωση κατά μέσον όρο να φτάνει το 30%.

Λόγω της οικονομικής κρίσης εκτιμάται πως 150.000 άτομα θα αναγκαστούν να «ξεχάσουν» την πλήρη απασχόληση και να συναινέσουν στη μερική απασχόληση, στις διαθεσιμότητες και στην εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Οσον αφορά τις απώλειες των Ταμείων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μόνο το 72,3% των νέων συμβάσεων αφορούν πλήρη απασχόληση. Αντιθέτως το 22,7% είναι μερικής απασχόλησης και το 5% αφορά εκ περιτροπής εργασία (π.χ. τετραήμερα).

3. Την υλοποίηση αμφιλεγόμενων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Τα Ταμεία όχι μόνο χάνουν εισφορές, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν πρόωρα συντάξεις ακόμη και σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Υπολογίζεται πως περίπου 10.000 άτομα θα ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα, που μεταξύ άλλων θα τρέξουν στον ΟΣΕ, στην Ολυμπιακή και στις τράπεζες.

Η συνολικά επιβάρυνση του συστήματος για κάθε 10.000 άτομα που αποχωρούν πρόωρα υπολογίζεται πως κατά μέσον όρο θα είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

Επιδείνωση της κατάστασης

Μιλώντας στο «Εθνος» o πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία θα επιδεινωθεί σημαντικά τόσο από την αύξηση της ανεργίας όσο και από τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή με την ανοχή που υπάρχει στους οφειλέτες και με τις συνεχείς ρυθμίσεις χρεών θα ξεπεράσει φέτος κάθε προηγούμενο όριο». Σημειώνεται πως φέτος οι απώλειες των Ταμείων από τη μαύρη εργασία αναμένεται να φτάσουν τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 2,5 δισεκατομμύρια που ήταν το 2003.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ