Νέα αναστολή εφαρμογής ωραρίου γιατρών ΕΣΥ

Σε νέα αναστολή της έναρξης ισχύος της κοινοτικής οδηγίας για το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ, προχωρά το υπουργείο Υγείας για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων στις εφημερίες των νοσοκομείων. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά στην οριστική επίλυση του προβλήματος μέσω συλλογικής σύμβασης με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι έχει καλέσει σε συνάντηση -θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο- τα μέλη της Ομοσπονδίας προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας. H ηγεσία του υπουργείου έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, επτάωρο πρωινό τακτικό ωράριο και ρεπό ύστερα από κάθε 24ωρη εφημερία αργίας, πολυδιευθυντικό σύστημα, 17ωρη εφημερία, έναντι 16ωρης που είναι σήμερα και νέο μισθολόγιo, προτάσεις που δεν έχουν γίνει αποδεκτές στο σύνολό τους από τους γιατρούς. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, με τη συλλογική σύμβαση θα ρυθμιστεί το όλο ζήτημα που αφορά την κοινοτική οδηγία για το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ και το οποίο αναμένεται να προκαλέσει δυσλειτουργία στις εφημερίες, αφού η κοινοτική οδηγία προβλέπει τη νομιμότητα οποιωνδήποτε διευθετήσεων που είναι αποτέλεσμα κλαδικής συμφωνίας μεταξύ κράτους-εργαζομένων.

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα έπρεπε -σύμφωνα με Π.Δ.- να είχε ξεκινήσει πέρυσι τον Ιανουάριο, ωστόσο το υπουργείο είχε αναστείλει την έναρξη ισχύος του με νομοθετική ρύθμιση. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, για προληπτικούς λόγους αναστέλλεται εκ νέου νομοθετικά, ο χρόνος εφαρμογής των εν λόγω Π.Δ.