Νέα Αριστερά: «Και το αίμα στα χέρια της αγοράς – Κοινωνική οπισθοδρόμηση και απειλή για τη Δημόσια Υγεία»

Μέρος του οργανωμένου σχεδίου ιδιωτικοποίησης αποτελεί το προσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο εκχωρεί τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας πλάσματος, αλλά και αίματος, στον ιδιωτικό τομέα με αμοιβή των δοτών.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, η οποία θεωρεί ότι το ανθρώπινο αίμα αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν που διατίθεται  με όρους αγοράς και απαιτεί την απόσυρση του προσχεδίου νόμου.

«Το προσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας πλάσματος από τον ιδιωτικό τομέα που αποκάλυψαν πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αποτελεί μέρος του οργανωμένου σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εκχωρήσει τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας πλάσματος, αλλά και αίματος, στον ιδιωτικό τομέα με αμοιβή των δοτών, πάντα στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της ΝΔ για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωσή.

Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, η συλλογή, ο έλεγχος και η επεξεργασία του αίματος και του πλάσματος στη χώρα μας, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, των Κέντρων Αίματος και της  αρμόδιας Εθνικής Αρχής που είναι το  Εθνικό  Κέντρο  Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Ωστόσο η  νέα νομοθετική ρύθμιση «μας γυρίζει δεκαετίες πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή της αμειβόμενης αιμοδοσίας και των ιδιωτικών “Τραπεζών” αίματος, που έκλεισαν δια νόμου το 1979.

«Η επ’ αμοιβή συλλογή αίματος ή/και πλάσματος, πέραν του σοβαρού βιοηθικού ζητήματος, της αγοραπωλησίας δηλαδή  ανθρώπινων ιστών, θέτει πρωτίστως ένα μείζον θέμα ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας» όπως τονίζει η ανακοίνωση.

Είναι αποδεδειγμένο, συνεχίζει η Νέα Αριστερά, ότι η εθελοντική προσφορά αίματος παρέχει ασφαλέστερα προϊόντα, καθώς το κίνητρο της αποζημίωσης υπονομεύει την ειλικρινή δήλωση του ιστορικού του δότη.

Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το πρόσφατο σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Βρετανία, με τη  μόλυνση από ηπατίτιδα και AIDS 3000 αιμορροφιλικών τις δεκαετίες ‘70-‘90 επειδή μεταγγίσθηκαν με παράγοντες πήξης από τις ΗΠΑ, που συνέλεγαν πλάσμα από αμειβόμενους δότες κρατούμενους φυλακών. Η εθελοντική αιμοδοσία χωρίς κανένα κίνητρο, με αλτρουιστικούς σκοπούς, αποτελεί μακράν την ασφαλέστερη και σταθερότερη πηγή κάλυψης των αναγκών σε αίμα.

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε συλλογή αίματος, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει αυτάρκεια σε αίμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε την περίοδο 2015-2019 από το ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας για την αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας που θα οδηγούσε στην ασφαλή και επαρκή διάθεση αίματος και παραγώγων του, φέρνει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την εμπορευματοποίηση αυτού του ζωτικής σημασίας αγαθού. Επιτρέπει την ίδρυση κέντρων συλλογής και επεξεργασίας πλάσματος και αίματος προς μετάγγιση ή κλασματοποίηση από τους Δήμους, την Εκκλησίααπό ΜΚΟ και, κυρίως, από ιδιωτικούς οργανισμούς και τη φαρμακοβιομηχανία».