Νέα χρέη 1,2 δισ. ευρώ από νοσοκομεία προς τους προμηθευτές σε επτά μήνες

Πεννυ Mπουλουτζα

Περίπου στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχονται οι νέες υποχρεώσεις των νοσοκομείων από τις αρχές του έτους έως σήμερα προς τους προμηθευτές τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι μηνιαίες δαπάνες για την αγορά υγειονομικού και ορθοπεδικού υλικού, φαρμάκων και χημικών αντιδραστηρίων ανέρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε 179,4 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 17,3% σε σχέση με το 2009 και κατά 6% σε σχέση με το 2007. Από αυτές τις αγορές, ένα ελάχιστο ποσοστό έχει εξοφληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφείς εντολές προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τη συστηματική καταγραφή των απαιτήσεων των μονάδων υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία -που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 80% των δαπανών- και την είσπραξη των σχετικών οφειλών από τη νοσηλεία των ασφαλισμένων, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος των δημόσιων νοσοκομείων για το 2010.

Ελλειμμα

Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίκος Πολύζος, σε συνάντηση που είχε με ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του τομέα Υγείας, επανέλαβε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι «το έλλειμμα των δημόσιων νοσοκομείων δεν πρόκειται να φτάσει ξανά στα επίπεδα των προηγούμενων ετών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το έλλειμμα εφέτος δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ έναντι του ενός δισεκατομμυρίου που ήταν πέρυσι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης για την εύρεση λύσης αντιμετώπισης αυτού του ελλείμματος. Οπως άλλωστε τονίζει, «δεν πρόκειται να μεταφερθεί έλλειμμα του 2010 στο 2011».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση παρουσιάστηκε και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η απορρόφηση των κονδυλίων βρίσκεται στο 48% για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα προβλήματα στον χώρο των προμηθειών Υγείας συνεχίζονται.

Χρέη

Οπως τονίζουν, οι πληρωμές για τις προμήθειες του 2010 είναι σε μηδενική βάση, με τα χρέη για την ίδια περίοδο, μόνο προς τα μέλη του συνδέσμου, να ανέρχονται στα 240 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίστηκαν νομοθετικά τα χρέη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «αναγκαστική προσχώρηση των προμηθευτών σε ένα σχήμα πενταετούς άτοκης χρηματοδότησης του ΕΣΥ» και προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στα κοινοτικά όργανα για την προσβολή της ρύθμισης και στα εθνικά δικαστήρια για την πλήρη πληρωμή των χρεών.