Νέα εμπλοκή για τις εφημερίες

 
Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εφημερίες των τριών μηνών που πραγματοποίησαν καθώς οι πάρεδροι των Ελεγκτικών Συνεδρίων αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής καθώς είναι νομικά εκτεθειμένοι έναντι του κοινοτικού δικαίου . Οι γιατροί ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας με συνέπεια οι ασθενείς να απειλούνται ξανά από πολύμηνες λίστες αναμονής .

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

Σε πολύ δύσκολες ημέρες αναμένεται να έρθει ο χώρος της υγείας μετά τα νέα δεδομένα που ξεσηκώνουν και πάλι τον ιατρικό κόσμο . Η εξάμηνη αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στις εφημερίες , στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Υγείας στις αρχές του χρόνου , δεν φαίνεται να καλύπτει τους γιατρούς που όλο αυτό το διάστημα εκτελούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους . Οι 35 πάρεδροι όλης της χώρας δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής ενώ 8 από αυτούς με έγγραφά τους εξηγούν με σαφήνεια τους λόγους που δεν προχωρούν στην παραπάνω ενέργεια .

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας Στάθης Τερζής είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό από την πρώτη στιγμή που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στην νομοθετική ρύθμιση του θέματος προκειμένου να εξασφαλίσει εξάμηνη παράταση . « Δυστυχώς τότε δεν εισακουστήκαμε και να που σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα » δήλωσε στην « Π » ο κ . Τερζής .

Ο νόμος προέβλεπε από την 1η Ιανουαρίου , οι ειδικευμένοι γιατροί να εργάζονται 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58 . Γεγονός που σήμαινε ότι οι μεν ειδικευμένοι γιατροί δεν θα έπρεπε να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι από 4 . Η εφαρμογή όμως του νόμου αυτού προέβλεπε την λήψη μέτρων όπως προσλήψεις ιατρικού προσωπικού κ . α . στα οποία δεν προχώρησε το Υπουργείο επιλέγοντας , μέχρι την εξεύρεση λύση , να δώσει παράταση της εφαρμογής του με νομοθετική ρύθμιση . Κάτι και στο οποίο προχώρησε . Με τη διαφορά όμως ότι τα Ελεγκτικά Συνέδρια αρνούνται να πληρώσουν τις επιπλέον εφημερίες των γιατρών αφού όπως τονίζουν το κοινοτικό δίκαιο , που επιβάλλει τα παραπάνω , υπερισχύει του εθνικού .

Αύριο όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαϊας , πραγματοποιούν συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν . Χθες το βράδυ το Δ . Σ . της Ε . Ι . Ν . Α . συνεδρίασε και διαμόρφωσε τις προτάσεις που θα θέσει προς ψήφιση στις ιατρικές συνελεύσεις . « Εμείς θα προτείνουμε την επίσχεση εργασίας κι από κει και πέρα οι συνάδελφοι θα πάρουν την τελική απόφαση » μας είπε ο κ . Τερζής . Χθες η Τριμελής Επιτροπή του « Αγ . Ανδρέα » και των Κέντρων Υγείας είχαν συνάντηση με τον Διοικητή του « Αγ . Ανδρέα » Νικόλαο Κοτσώνη στον οποίο έθεσαν το ζήτημα αυτό ζητώντας την παρέμβασή του .