Νέα έφοδο στα νοσοκομεία σχεδιάζουν οι προμηθευτές

Εφοδο σε δημόσια νοσοκομεία είναι αποφασισμένοι να κάνουν το πρωί της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ιατρικών εργαλείων και αναλώσιμων υλικών προκειμένου να αποσύρουν τις παρακαταθήκες τους από τις αποθήκες των ιδρυμάτων, αν ως τότε δεν έχουν πιάσει… ζεστό χρήμα στα χέρια τους. Παράλληλα θα σταματήσουν και πάλι να προμηθεύουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με υλικά. Οπως καταγγέλλουν, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ παρά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλου ότι ως το τέλος του 2008 θα είχε εξοφληθεί σημαντικό μέρος των οφειλών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών «η συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων οφειλών των νοσοκομείων έχει οδηγήσει την οικονομική κατάσταση των μελών μας στο χειρότερο σημείο». Σημειώνουν δε ότι οι τράπεζες, αλλά και οι προμηθεύτριες εταιρείες του εξωτερικού, είναι πλέον εχθρικές απέναντί τους.

«Εφόσον λοιπόν οι αρμόδιοι δεν τηρούν τις επίσημες δεσμεύσεις τους για άμεση πληρωμή των χρεών των νοσοκομείων,για όλες ανεξαιρέτως τις νόμιμες προμήθειες, χωρίς εκβιαστικούς και καταχρηστικούς όρους,οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και σε εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη αναγκαστική κινητοποίηση» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Ανάλογο είναι και το αίτημα των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) γιατρών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για 14η μέρα. Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) έχει προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων που έχουν συνάψει τα μέλη της με τον Οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου πληρώνουν από την τσέπη τους τον γιατρό που επισκέπτονται και με την απόδειξη που τους χορηγείται διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση εξόφληση των οφειλομένων ως σήμερα ιατρικών αμοιβών, την οριστική ρύθμιση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εντός διμήνου μέσω τραπέζης και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, οι οποίες είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα από το 1991. Ο ΙΣΑ θα επανεξετάσει το θέμα κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Υπό την πίεση των προμηθευτών των νοσοκομείων, των γιατρών που συνεργάζονται με τον οργανισμό ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) και των φαρμακοποιών, ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν.Λέγκας αναζητούν πόρους προκειμένου το Δημόσιο να τους εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ακολουθήσει τη λύση που είχε δοθεί στις αρχές του 2005 όταν εξοφλήθηκαν χρέη 2,5 δισ. ευρώ που είχαν σωρευτεί ως το τέλος του 2004. Δηλαδή να εκδώσει ομόλογα έναντι του συνολικού χρέους που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες (τότε τα ομόλογα είχε πάρει η Εθνική) και με τη σειρά τους να εξοφλήσουν σε μετρητά τους προμηθευτές του Δημοσίου. Τα ομόλογα που πρόκειται να εκδώσει το Δημόσιο θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ και θα είναι πολυετή (οι όροι και η διάρκειά τους δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί).

Παράλληλα, ο κ. Λέγκας άνοιξε τις χρηματοδοτικές γραμμές του προϋπολογισμού προκειμένου ο ΟΠΑΔ να εξοφλήσει τους γιατρούς, τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις που έχουν κάνει και τα φάρμακα που έχουν γράψει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου ως και το τέλος Νοεμβρίου. Οι γιατροί έχουν εξοφληθεί για επισκέψεις και εξετάσεις ως το τέλος Αυγούστου, ενώ η συνολική οφειλή του ΟΠΑΔ ως το τέλος του 2008 υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.