ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Αναμένει τα εμβόλια και… ψάχνει προσωπικό η νομαρχία

Σε αναμονή για την παραλαβή των εμβολίων και την έναρξη των εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης τελεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

 

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Μέχρι στιγμής κανείς από τους αρμόδιους δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια για τον ακριβή αριθμό των εμβολίων που θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί το απαραίτητο προσωπικό που θα στελεχώσει τα 50 εμβολιαστικά κέντρα του νομού.
“Δεν έχω λεπτομερή εικόνα για τους εμβολιασμούς. Περιμένουμε οδηγίες από το υπουργείο Υγείας. Πάντως, πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο μάς ενημέρωσε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται και από όλα τα κέντρα υγείας της χώρας, και αυτό σαφώς ανακουφίζει τη νομαρχία”, δήλωσε στη “Μ” η αντινομάρχης Υγείας Αθηνά Αηδονά.
Η ίδια ανέφερε ότι προς το παρόν τα 50 κέντρα εμβολιασμού της νομαρχίας στελεχώνονται με τρία άτομα προσωπικό το καθένα, ενώ στόχος είναι, βάσει και του εθνικού σχεδίου δράσης για την πανδημία γρίπης, τα έξι άτομα.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Διαπούλης τόνισε ότι τα νέα εμβόλια θα φτάσουν σταδιακά στην πόλη μας και πρόσθεσε ότι τα πρώτα τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα κέντρα εμβολιασμού της νομαρχίας είναι τα εξής: δύο στη διεύθυνση Υγιεινής, ένα στο υγειονομείο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ένα στο κτίριο της νομαρχίας.
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι πρώτο από όλους θα εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΙΚΑ, και διαβεβαίωσε ότι όλα τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί είναι ασφαλή και εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

  • Θάνατος παραπληγικού. Τραγική κατάληξη είχε ένας 34χρονος παραπληγικός από την Καστοριά, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο 34χρονος είχε υποκείμενο νόσημα (ηπατοπάθεια) και απεβίωσε χθες εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας.
  • Δύο θάνατοι ασθενών, οι οποίοι ήταν θετικοί στη νέα γρίπη, σημειώθηκαν την Κυριακή. Πρόκειται για έναν 42χρονο, ο οποίος απεβίωσε εξαιτίας οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, και για μία 16χρονη, η οποία έπασχε από λευχαιμία.