Νέα γρίπη: Αρνητικά όλα τα δείγματα

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και αφορούσε όλα τα μέχρι στιγμής δείγματα από τα περιστατικά που εστάλησαν προς έλεγχο από τα νοσοκομεία αναφοράς, προκύπτει ότι αυτά ήταν αρνητικά για τον ιό Α/Η1Ν1, συμπεριλαμβανομένου και του νεαρού που ήταν σε επαφή στο Εδιμβούργο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Εν τω μεταξύ, στο τέλος της εβδομάδας θα πάρει εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ ο 21 ετών φοιτητής που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη.

Όπως είπε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Παύλος Νικολαΐδης, ο νεαρός θα πάρει εξιτήριο στο τέλος της εβδομάδας και ήδη από χθες ο ασθενής δεν έχει πυρετό και συνεχίζεται η θεραπεία του με αντιϊκά. Αντιϊκά χορηγούνται και στους οικείους του, οι οποίοι παραμένουν στο σπίτι τους.

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Νικολαΐδης, από τη στιγμή που ιχνηλατήθηκαν τα ύποπτα περιστατικά, δεν παρουσιάστηκε κάποιο άλλο ύποπτο περιστατικό.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται το πρώτο περιστατικό, το οποίο παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με συμπτώματα νέας γρίπης στην Κύπρο.

Πρόκειται για άτομο που φοιτά σε Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μεταφέρθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Μετά την ιατρική αξιολόγηση κρίθηκε ότι η εν λόγω περίπτωση πληροί τα κριτήρια του υπό διερεύνηση περιστατικού.

Το πρώτο αποτέλεσμα από τις αναλύσεις ήταν αρνητικό, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σήμερα.

Στέλεχος του ιού

Βρετανοί επιστήμονες απομόνωσαν ένα στέλεχος του ιού H1N1 που προκαλεί τη νέα γρίπη Α, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (HPA). Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το στέλεχος του ιού είναι διαθέσιμο στις φαρμακοβιομηχανίες και σε άλλα εργαστήρια που ασχολούνται με την καταπολέμηση της γρίπης και αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενός εμβολίου κατά της νέας γρίπης σε μεγάλη κλίμακα».

Μεσοπέλαγα

Ένα κρουαζιερόπλοιο με 2.000 επιβάτες υποχρεώθηκε χθες να μην πλησιάσει την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, καθώς κάποιοι από τους επιβαίνοντες προβλήθηκαν από τη νέα γρίπη. Το Pacific Dawn αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει κοντά στις ακτές ενός πολύ μικρού νησιού, σε απόσταση 420 χιλιομέτρων από το Κερνς, μετά από την επιβεβαίωση τριών κρουσμάτων μεταξύ των μελών του πληρώματος.