Νέα γρίπη: ΜετΆ εμποδίων ο εμβολιασμός

Αγκάθι για το υπουργείο Υγείας οι 150 κλειστές κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΜετΆ εμποδίων συνεχίστηκε και χθες ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, στα νοσοκομεία υπάρχουν εμβόλια, ωστόσο στα κέντρα υγείας παρατηρούνται ελλείψεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κέντρων υγείας της Χαλκιδικής, αλλά και του νομού Σερρών, όπου όχι μόνο δεν έφτασαν τα νέα εμβόλια, αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε σφραγίδες πιστοποίησης του εμβολίου.
Ορατός όμως είναι ο κίνδυνος να υπολειτουργήσει το περίφημο κέντρο υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας απέστειλε χθες επιστολή στην υπουργό Υγείας, τονίζοντας ότι καθίσταται προβληματική η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του κέντρου υγείας, τη στιγμή που ως κέντρο εμβολιασμού για τον ιό Η1Ν1 δεν είναι καν σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Παράλληλα ζητεί την ανάκληση της απόφασης για την επάνοδο των οκτώ αποσπασμένων υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις, καθώς και την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του κέντρου υγείας.
“Στο κέντρο υγείας εργάζονται 31 άτομα, νοσηλευτές και παρασκευαστές, αποσπασμένοι από νοσοκομεία. Πρόσφατα το ΑΧΕΠΑ ζήτησε από τους οκτώ αποσπασμένους εργαζόμενούς του να επιστρέψουν στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε να ζητήσω από τον διοικητή του νοσοκομείου να δώσει παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση από το υπουργείο. Διαφορετικά, το κέντρο υγείας θα κατέβαζε ρολά”, εξηγεί στη “Μ” ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας.  

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Την ίδια στιγμή ικανοποιητική ήταν χθες η προσέλευση των πολιτών στα νοσοκομεία, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ο αριθμός των πολιτών ξεπέρασε τους 400, ενώ στο κέντρο εμβολιασμού του νοσοκομείου Πολυγύρου προσήλθαν συνολικά 79 άτομα.
“Εμβολιάστηκα, διότι έπρεπε να το κάνω. Συνιστώ στους συμπολίτες μου να μη φοβούνται και να κάνουν το εμβόλιο για να θωρακίσουν την υγεία τους”, είπε ο 73χρονος Ιωάννης Αναγνώστου.  
“Ρώτησα τον γιατρό μου και μου συνέστησε να κάνω το εμβόλιο”, δήλωσε ο 73χρονος Διονύσης Καραγιαννίδης.
“Ανήκω κι εγώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οπότε έκανα το εμβόλιο, για να προστατέψω τον εαυτό μου και τους γύρω μου”, τόνισε η κ. Σοφία Παπουτσή-Ψυχουδάκη.  
Σε αντίθεση με τους πολίτες, αρνητικοί στον εμβολιασμό παραμένουν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Σερρών, όπου μόλις το 10% εμβολιάστηκε κατά της νέας γρίπης.  
Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού, χορηγήθηκαν 12.714 δόσεις του εμβολίου.

ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Στο μεταξύ, μια 35χρονη έγκυος στον 5ο μήνα εισήχθη χθες σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης και η κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια. Είναι η πρώτη περίπτωση εγκύου που παρουσιάζει επιπλοκή από τη νέα γρίπη.  
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, άλλοι τέσσερις ασθενείς -όλοι με επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό- εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών από τη νέα γρίπη.
Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών με παχυσαρκία, έναν άνδρα 55 ετών με υποκείμενα νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακό νόσημα) και παχυσαρκία, μία γυναίκα 69 ετών με υποκείμενα νοσήματα (αιματολογικό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) και παχυσαρκία κι έναν άνδρα 48 ετών με υποκείμενο νόσημα (αιματολογικό νόσημα).  
Πάντως υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 συνολικά 400.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι 47 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και απΆ αυτούς οι 19 παραμένουν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι δύο δεν έχουν άλλο υποκείμενο νόσημα.  

  • Παίρνουν σειρά οι εκπαιδευτικοί. Από 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου, το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νέας Γρίπης, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Παιδείας, ενέταξε και τους εκπαιδευτικούς στις ομάδες που ανήκουν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. “Ο εμβολιασμός αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης. Δεν προστατεύουμε μονό τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους, ειδικά τις πιο ευάλωτες να προσβληθούν πληθυσμιακές ομάδες”, είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας

“Αγκάθι” συνεχίζουν να αποτελούν για το υπουργείο Υγείας οι 150 κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, υπάρχουν 25 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει μόλις μία ΜΕΘ παίδων, η οποία καλείται να καλύψει περιστατικά από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Επίσης, από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτά του Κιλκίς και της Κατερίνης δεν διαθέτουν καν ΜΕΘ, ενώ της Χαλκιδικής εντάχθηκε στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και πρόκειται να δημιουργηθεί.
Χωρίς ΜΕΘ, όμως, είναι και τα νοσοκομείο των Γρεβενών και της Καστοριάς, ενώ στο νοσοκομείο Δράμας υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης έξι κλινών εντατικής, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί για να τις στελεχώσουν.