Νέα γρίπη: Σε ετοιμότητα οι μηχανισμοί σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα

Όλοι οι υγειονομικοί μηχανισμοί είναι σε διαρκή ετοιμότητα, εγρήγορση και επαγρύπνηση, ενώ υπάρχουν δύο νοσοκομεία αναφοράς, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Της Νικολέτας Μπούκα

Τις δηλώσεις αυτές έκανε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές της Γ ΥΠΕ Μακεδονίας και της Δ ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης για τη νέα γρίπη. “Σκοπός της σύσκεψης ήταν να δοθούν οδηγίες στους διοικητές των νοσοκομείων και τις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας για τα περαιτέρω στάδια του σχεδιασμού μας, με σκοπό να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία και τη χώρα μας μπροστά στη νέα απειλή που έχει προκύψει παγκοσμίως”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο “¶ρτεμις”.

“Τα αποτελέσματα των μέτρων ήταν θετικά ακόμη και μπροστά στα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νέας γρίπης στη χώρα μας. Ο 19χρονος είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα πάει σπίτι του. Όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του, τόσο στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του όσο και στο αεροπλάνο, ιχνηλατήθηκαν και οι εξετάσεις τους ήταν αρνητικές”, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη σημασία έχει να είμαστε έτοιμη ως χώρα και ενόψει καλοκαιριού, οπότε αναμένουμε μεγάλη έλευση τουριστών. Όπως διαβεβαίωσε, είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές κάμερες σε όλες τις πύλες της χώρας και διανέμονται ενημερωτικά έντυπα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε επτά ξένες γλώσσες. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, όταν η νέα γρίπη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θεραπεύεται εύκολα. Αυτό που απαιτείται πάνω από όλα είναι η ενημέρωση των πολιτών”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Αναφερόμενος στην πρόσληψη 200 γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δύναμη των νοσοκομείων αναφοράς για τη νέα γρίπη σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πιάσουν δουλειά εντός δέκα ημερών.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά του νέου ιού της γρίπης αναμένεται να είναι έτοιμο σε τρεις μήνες. Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι εντός έξι μηνών αναμένεται να γίνει μετεγκατάσταση του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος σε νεότερο σύγχρονο κτίριο.