ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μικρά ιατρεία σε 66 σχολεία

Αντισηπτικά υγρά, ποδιές και γάντια μιας χρήσης, θερμόμετρα και κρεβάτι εξέτασης είναι τα βασικά είδη που διαθέτουν τα μικρά ιατρεία για τη νέα γρίπη που έχουν δημιουργηθεί σε συνολικά 66 σχολεία της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 44 στην ανατολική πλευρά της πόλης και τα 22 στη δυτική.

 

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Ουσιαστικά πρόκειται για μικρές αίθουσες, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε να λειτουργήσουν ως ιατρεία και στις οποίες οι μαθητές που πιθανόν εμφανίζουν κάποιο από τα συμπτώματα της νέας γρίπης (πυρετό, συνάχι ή βήχα) μπορούν να αναζητούν τον υπεύθυνο γιατρό ή την υπεύθυνη νοσηλεύτρια και να υποβάλλονται σε μια πρώτη εξέταση.
Ένα τέτοιο ιατρείο λειτουργεί στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Σταυρούπολης, το οποίο συστεγάζεται με άλλα τρία σχολεία, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των μαθητών, είτε παρακολουθούν μαθήματα το πρωί είτε το απόγευμα είτε το βράδυ.
“Έχουμε συστήσει μια τριμελή επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για τη νέα γρίπη κι έχουμε δημιουργήσει κι έναν ειδικό χώρο ως ιατρείο. Έχουμε δύο γιατρούς και δύο νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ανατομία, φυσιολογία και χειρουργική στο σχολείο. Επίσης, έχουμε και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς στο σχολείο μας υπάρχουν και ιατρικά εργαστήρια”, εξηγεί στη “Μ” η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Αλεξάνδρα Γιουβανούδη.
Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός Νοσηλευτικής Αικατερίνη Μπόλματη τονίζει ότι καθημερινά αρκετά παιδιά περνούν από το ιατρείο.
“Συνήθως κάποιο παιδί που δεν νιώθει καλά, που έχει συνάχι ή βήχα, έρχεται στο ιατρείο και του κάνουμε μια πρώτη εξέταση. Στη συνέχεια ενημερώνουμε τους γονείς και φυσικά, αν χρειαστεί, μπορεί να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Το δύσκολο είναι ότι αυτή την εποχή έχουμε και άλλες ιώσεις και μας ανησυχεί μήπως συνδυαστούν με τη νέα γρίπη. Όσο για τους μαθητές, μάλλον αντιμετωπίζουν το ζήτημα αψήφιστα, δηλαδή δεν ανησυχούν”, λέει η κ. Μπόλματη.

“ΑΣΠΙΔΑ” ΓΙΑ 1200 ΠΑΙΔΙΑ
Ειδικά ιατρεία όμως έχουν συγκροτηθεί και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν απέναντι στον ιό της νέας γρίπης τα περίπου 1.200 παιδιά που φοιτούν σΆ αυτούς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αστέριο Δεληγιάννη, τα δημοτικά ιατρεία γρίπης έχουν εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως μάσκες, γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικά.
Παράλληλα, ο κεντρικός δήμος προμηθεύτηκε περισσότερα από 900 τεστ ανίχνευσης του ιού της νέας γρίπης, τα οποία θα εφαρμόζονται από εκπαιδευμένους παιδιάτρους στους μικρούς μαθητές που τυχόν θα εμφανίσουν σχετικά συμπτώματα.
Ο κ. Δεληγιάννης συνέστησε στους πολίτες να αντιμετωπίζουν το θέμα με ψυχραιμία, τονίζοντας ότι στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει ο δήμος περιλαμβάνεται και η έκδοση σχετικού εκπαιδευτικού φυλλαδίου, το οποίο μάλιστα θα μεταφραστεί στην αλβανική και στη συνέχεια στη ρωσική γλώσσα, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και των μεταναστών.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ
Στο μεταξύ, ειδικό μηχάνημα-πύλη ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος εγκαθιστά σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ο δήμος Συκεών. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος άρχισε πριν δύο μέρες από τον παιδικό σταθμό του Αγίου Χαραλάμπους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Χάρη στο ειδικό μηχάνημα, οι γονείς θα γνωρίζουν έγκαιρα και υπεύθυνα εάν το παιδί τους έχει πυρετό, οπότε θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο της νέας γρίπης όσο και μιας απλής ίωσης.
“Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Για την ελαχιστοποίηση της διασποράς της νέας γρίπης θέσαμε σε εφαρμογή σειρά προληπτικών μέτρων πριν καν σταλούν οι σχετικές εγκύκλιοι από τους φορείς της πολιτείας”, δηλώνει ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.