Νέα ιατρεία για διακοπή του καπνίσματος

 

 

 

Με μέτρα στήριξης όσων ενδιαφέρονται να διακόψουν το κάπνισμα πλαισιώνονται τα αντικαπνιστικά μέτρα που ξεκινούν από σήμερα.Το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί «μαστίγιο και καρότο», προκειμένου να υποστηρίξει την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Οι ποινές και τα πρόστιμα συνοδεύονται από ενίσχυση των δομών διακοπής του καπνίσματος και ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας υπερδιπλασιάζει τα δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα οποία είναι σήμερα πάνω από 40 και λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για λειτουργία επιπλέον 30 έως 35 ιατρείων σε Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος βρίσκεται σε συνεργασία και με τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου το επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος και σε πολυϊατρεία του Ιδρύματος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι η απαγόρευση δεν μπορεί να αποδώσει -από μόνη της- εάν δεν υπάρξει παράλληλη ενημέρωση των πολιτών. Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας ενημέρωσης και συστάσεων, με τα πρόστιμα να ακολουθούν από τις αρχές Οκτωβρίου.

 

Επιστήμονες
Στην προσπάθεια «επιστρατεύονται» διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων. Ομάδα ειδικών παρουσιάζουν σήμερα τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με τίτλο «1η Σεπτέμβρη, κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε τη ζωή».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κ. Ανδρέας Σερέτης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής κ. Μποδοσάκης Μερκούρης, ο εκπρόσωπος της Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Γιώργος Μπομπότης και η γενική διευθύντρια υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ κ. Ειρήνη Αντωνοπούλου.

 

 

Συναντήθηκε με την ηγεσία του υπ. Υγείας
Εύσημα Παπανδρέου για τα αντικαπνιστικά μέτρα

Tη στήριξη του πρωθυπουργού έχουν τα αντικαπνιστικά μέτρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον πρόεδρο και τα μέλη της Αντικαπνιστικής Επιτροπής.Ο πρωθυπουργός τούς συνεχάρη για την προσπάθεια, εκφράζοντας την επιθυμία να αλλάξουν αντιλήψεις, πρότυπα και συμπεριφορές, «…για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να κάνουμε τη χώρα μας βιώσιμη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στην καθημερινή ζωή…».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Νόμος θα συμβάλει ιδιαίτερα στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, με ευεργετικά αποτελέσματα και στην προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέδωσε στον πρωθυπουργό την υπουργική απόφαση για τους ελέγχους και το υλικό για την καμπάνια ενημέρωσης: «Εχουμε ήδη ξεκινήσει την καμπάνια και πάνω απ’ όλα είναι η πληροφόρηση ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι θέμα υγείας» τόνισε η υπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ