Νέα μάχη με πρόταση για δημοψήφισμα στο Ασφαλιστικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας, Μαρία Νταλιάνη
ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ των βουλευτών της Ν.Δ.- έπειτα από απανωτές ονομαστικές ψηφοφορίες- ψηφίστηκε χθες τη νύχτα το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ωστόσο η μάχη για την απόσυρσή του συνεχίζεται μετά την πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα.
Η κίνηση προήλθε αιφνιδιαστικά χθες από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος πρότεινε την πραγματοποίηση συζήτησης στην Ολομέλεια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό. Με το αίτημα αυτό έσπευσε αμέσως να συνταχθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Έτσι ώσπου να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διενέργεια ή όχι δημοψηφίσματος το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να υπογραφεί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να καταστεί νόμος του κράτους. Μάλιστα ο Αλ. Αλαβάνος έβαλε στο παιχνίδι και τον Κ. Παπούλια, λέγοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δημοψήφισμα και να μη ρίξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο για την υπογραφή του Ασφαλιστικού».

Τριήμερη συζήτηση

Ο κ. Αλ. Αλαβάνος επικαλούμενος το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει συζήτηση για το δημοψήφισμα η οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι υποχρεωτικό να διεξαχθεί εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον 120 βουλευτές (αριθμό που συμπληρώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης) και διαρκεί τρεις συνεδριάσεις, ενώ για να πραγματοποιηθεί απαιτείται η έγκριση τουλάχιστον από 180 βουλευτές. Η εν λόγω διάταξη αφορά μόνο σε ψηφισμένα νομοσχέδια και πριν υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έσπευσαν να συμφωνήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα αμέσως μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού.

Διαφοροποιήσεις

«Η πρότασή μας έχει ηθική διάσταση διότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο μετά τη συζήτηση και την ψηφοφορία σε σχέση με την πρόταση για το δημοψήφισμα. Επίσης τσαλακώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία εξπρές της κυβέρνησης που φθάνει στο σημείο για πρώτη φορά να ψηφίζει τόσο σοβαρό νομοσχέδιο Παρασκευή, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί στη Βουλή και τις επόμενες μέρες- γεγονός που το θέλουν και τα συνδικάτα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Αλαβάνος.
Με το αίτημα αυτό συμφώνησε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας την πρόταση του κ. Αλαβάνου, η οποία έρχεται να ανταποκριθεί στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κοινοβουλευτική συνεργασία με την Αριστερά για το Ασφαλιστικό χωρίς προϋποθέσεις». Λίγο αργότερα, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να διατυπώσει την πρότασή του και πως έπρεπε να περιμένει την προσεχή Τετάρτη που θα ψηφιστεί στο σύνολό του το Ασφαλιστικό.