Νέα μέθοδος για τον θυρεοειδή

Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των όζων του θυρεοειδούς, που εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε λίγες μέρες στο νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.

 

Πρόκειται για τον συνδυασμό χρήσης ακτίνων λέιζερ και έγχυσης εντός του ψυχρού όζου ειδικού φαρμάκου, όπως η αιθανόλη, η οποία προκαλεί νέκρωση του όζου. Ενα νέο φάρμακο δοκιμάζεται επίσης στις ΗΠΑ, σε ασθενείς που πάσχουν από οικογενές μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς με μεταστάσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να είναι θετικά. Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι καθηγητές Ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ, Γεράσιμος Κρασσάς, του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, Βίλμαρ Βιέρσινγκα και η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Παπαδοπούλου, εν όψει του 33ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Θυρεοειδούς, που θα γίνει από τις 20 ώς τις 24 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς», της Χαλκιδικής.

Οπως είπαν, στην Ελλάδα το 15-20% από τους ψυχρούς όζους έχουν κακοήθη χαρακτηριστικά. Οζώδης βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς, ενώ ο ψυχρός όζος έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι καρκίνος. Η συχνότητα εμφάνισης όζου στις γυναίκες ανέρχεται σε 5-10% και στους άνδρες 1-2%.

Στις κλινικές έρευνες στις ΗΠΑ για το νέο φάρμακο, το vandetanid, κατά του οικογενούς μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς με μεταστάσεις, συμμετέχουν 10 αντικαρκινικά κέντρα, 9 από τις ΗΠΑ και ένα από την Ευρώπη. Μελετήθηκαν 30 άρρωστοι και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό αναστέλλει την καρκινογένεση και την εξέλιξη του όγκου, όπως επίσης και των μεταστάσεων.