Νέα πτέρυγα χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ενα έργο ξεχασμένο στα συρτάρια εδώ και δυο δεκαετίες, η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ, φαίνεται πως θα ξεμπλοκάρει μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωσαν χτες στη διοίκηση του νοσοκομείου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ που έκαναν αυτοψία στο ΑΧΕΠΑ.

Η κατασκευή της πτέρυγας θα γίνει στον αύλειο χώρο, δίπλα από το κτίριο όπου στεγάζονται σήμερα τα χειρουργεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στη δημιουργία νέας και στην αναβάθμιση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής.

Η νέα χειρουργική πτέρυγα αποτελεί αίτημα χρόνων, αφού, σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι υπάρχουσες χειρουργικές αίθουσες δε φτάνουν για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες. Κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 2.500 χειρουργεία και οι γιατροί δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα περιστατικά, ενώ ο μέσος όρος αναμονής είναι μεγάλος. Η είσοδος των χειρουργείων, όπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι γιατροί, βρίσκεται σε… κοινή θέα, ο προθάλαμος των χειρουργείων είναι στενός, ενώ στον ίδιο χώρο εξυπηρετούνται πολλές χειρουργικές κλινικές και οι χειρουργημένοι διακινούνται με τα φορεία μέσω των διαδρόμων και του τούνελ για να οδηγηθούν σε θάλαμο ή ΜΕΘ.

Απαραίτητη θεωρεί την κατασκευή της πτέρυγας ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Βέργουλας, ο οποίος εκτιμά ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. «Η νέα πτέρυγα θα καταλαμβάνει έκταση 6.000 τ.μ. και θα συμβάλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών. Θα διαθέτουμε πλέον άλλες 10 νέες χειρουργικές κλίνες, μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 20 κλινών, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για τους χειρουργημένους ασθενείς, βοηθητικούς χώρους, ειδικές εγκαταστάσεις για αποστείρωση, νέα σύγχρονα πλυντήρια και καινούργιο εξοπλισμό», τόνισε ο κ. Βέργουλας.

 

«Γεφύρι της Αρτας»

Η κατασκευή της χειρουργικής πτέρυγας έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε το 2001 και ο προϋπολογισμός ήταν 12,1 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση δημοσιεύτηκε και με δεύτερη απόφαση το έργο ανατέθηκε στη ΔΕΠΑΝΟΜ, με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 2,1 εκατ. ευρώ. Τελικά, οι διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν. Το έργο απεντάχθηκε από το Γ’ ΚΠΣ. Μετά από χρόνια, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. «Το έργο είναι ώριμο και μπαίνει σε ρυθμό υλοποίησης, όπως μας ενημέρωσαν από τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Στο τέλος του μήνα αναμένεται ο υπουργός Υγείας να δώσει εντολή στη ΔΕΠΑΝΟΜ, ώστε να ξεκινήσει. Εφόσον ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθούν και χώροι για την εγκατάσταση νέων κλινικών που δε διαθέτει το νοσοκομείο μας, όπως ορθοπεδικών και ουρολογικής», τόνισε ο κ. Βέργουλας.