Νέα σχέδια για τον ιό της γρίπης

Σε αναθεώρηση των σχεδίων επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης στα σχολεία προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.

Η εμπειρία των πρώτων εβδομάδων έδειξε αδυναμίες και προβλήματα. Στο 50% των «ύποπτων» δειγμάτων από μαθητές που εξέτασε το Ινστιτούτο Παστέρ απομονώθηκαν ρινοϊιοί και όχι ο ιός Α (Η1Ν1)ν. Τα παιδιά, δηλαδή, είχαν κοινό κρυολόγημα και όχι νέα γρίπη.

Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι μαθητές συνεννοήθηκαν μεταξύ τους ώστε να απουσιάσουν από κοινού και να κλείσουν οι τάξεις τους. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι απαιτείται πιο αποτελεσματική επιτήρηση και αλλαγές στο ισχύον μοντέλο.

 

Το θέμα συζητήθηκε χθες από το Συμβούλιο Πανδημίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσία της υφυπουργού κ. Φώφης Γεννηματά. Η υπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει το έργο του Συμβουλίου και επιβεβαίωσε την πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας να ενισχυθεί περαιτέρω η επιδημιολογική επιτήρηση της νέας γρίπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική επιτήρηση που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των σχολείων, λέγοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη εποπτεία γύρω από την τήρηση των προϋποθέσεων και των όρων που έχουν τεθεί. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εκδοθούν οδηγίες, οι οποίες θα είναι πιο απλές και εύκολες στην εφαρμογή. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας δίνουν έμφαση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

 

Προτεραιότητα
Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι πέρυσι είχε εμβολιαστεί το 17% του προσωπικού κατά της εποχικής γρίπης.

Το ποσοστό αυτό δεν είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη, καθώς το αντίστοιχο στο βρετανικό ΕΣΥ είναι μόλις 4% έως 5%. Η κατάσταση, όμως, είναι διαφορετική φέτος, καθώς ο νέος ιός είναι απρόβλεπτος και πρέπει να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι ανοσοποιημένο.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και από τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν στην υπουργό Υγείας την ανάγκη πιο αποτελεσματικής επιτήρησης των κλινικών περιπτώσεων της γρίπης. Η ενέργεια αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς η πανδημία είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για τυχόν μετάλλαξη του ιού Α (Η1Ν1)ν ακόμη όταν η πανδημία κορυφωθεί στη χώρα μας. Η νέα γρίπη -σημειώνουν- είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου γίνεται συστηματική χορήγηση ειδικών φαρμάκων. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάλλαξη του ιού και να δημιουργηθεί ένα πιο ανθεκτικό στα φάρμακα στέλεχος, το οποίο θα έρθει -στη συνέχεια- στο βόρειο ημισφαίριο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr