Νέα ζωή με τεχνητή καρδιά

Δύο… καρδιές χτυπούν στο στήθος ενός 59χρονου, ο οποίος βλέπει πλέον τη ζωή με άλλο μάτι. O καρδιοπαθής γύρισε σελίδα και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία πια την καθημερινότητά του από τότε που απέκτησε τεχνητή καρδιά.

Η εμφύτευση της συσκευής έγινε στο ΑΧΕΠΑ, όπου ο ασθενής νοσηλεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και είναι έτοιμος να πάρει το εξιτήριο.

O 59χρονος, που αντιμετώπιζε σοβαρή καρδιοπάθεια, είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε τεχνητή καρδιά στην Α’ Κλινική Θώρακος, Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα δε με τους καρδιοχειρουργούς, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα περιστατικά τέτοιου είδους που αντιμετωπίζονται σε δημόσια νοσοκομεία. Η ιατρική ομάδα εμφύτευσε στον ασθενή τη συσκευή η οποία «καρδιοχτυπά» δίπλα από τη φυσιολογική του καρδιά, που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Στόχος των γιατρών είναι να υποβοηθείται με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία της καρδιάς του και ο ασθενής να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ, αν όλα πάνε καλά στο μέλλον, μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευή. «Το όνειρό μου να μπορώ να ξανακοιμηθώ ξαπλωμένος έγινε πραγματικότητα. Κοιμόμουν καθιστός, γιατί μόλις ξάπλωνα έκλεινε η αναπνοή μου», εξομολογήθηκε πανευτυχής στους γιατρούς του ο 59χρονος καρδιοπαθής.

«Γέφυρα» ζωής

Oι τεχνητές καρδιές που εμφυτεύονται σε ασθενείς του τελευταίου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνουν το χρόνο επιβίωσής τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως «γέφυρα» που οδηγεί στη μεταμόσχευση καρδιάς. Για τον 59χρονο ασθενή, πάντως, οι θεράποντες γιατροί του στο ΑΧΕΠΑ θεώρησαν ότι η εμφύτευση τεχνητής καρδιάς αποτελούσε την καλύτερη δυνατή λύση για τη μακροχρόνια επιβίωσή του. Η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά και οι γιατροί που τον παρακολουθούν ελπίζουν ότι η νέα του καρδιά θα του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Oπως τονίζουν καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί, οι τεχνητές καρδιές αποτελούν εξελιγμένες συσκευές υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας, η εμφύτευσή τους ενδείκνυται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και παρέχουν σημαντικά οφέλη σε πολλούς καρδιοπαθείς (π.χ. με καρδιακή ανεπάρκεια οφειλόμενη σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια).

Ανάλογες επεμβάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές κλινικές. Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τεχνητής καρδιάς είναι τεράστιο και τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδιαστεί και χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι συσκευών -ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών- σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συσκευές τεχνητής καρδιάς μπορεί να αφορούν μόνο την αριστερή κοιλία του ασθενή ή σε περίπτωση καθολικής καρδιακής ανεπάρκειας να υποστηρίζουν και τη δεξιά και την αριστερή κοιλία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών, με αντλίες εμφυτεύσιμες που συνδέονται με εξωτερική κονσόλα μέσω καλωδίου ή σωλήνα, αλλά και εξωτερικές αντλίες που στέλνουν το αίμα μέσω σωλήνων προς την κυκλοφορία του ασθενή.

Υψηλό κόστος

Το βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων μηχανικής υποστήριξης είναι ότι διατηρούν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου στη ζωή ανακάμπτοντας τη λειτουργία ζωτικών οργάνων τους (νεφρών, ήπατος), ενώ μειονέκτημα αποτελεί το υψηλό κόστος αγοράς που δεν καλύπτουν ολικώς τα ασφαλιστικά ταμεία.