Νέες αλλαγές σε εργασιακά και ασφάλιση θα ζητήσει η τρόικα

Του Θανάση Παπαδή

Κρίσιμο δεκαπενταήμερο ξεκινάει για την ελληνική οικονομία την προσεχή Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα αυτό, η τρόικα θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα και θα κάνει «φύλλο και φτερό» όλα τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στην κορυφή των συζητήσεων είναι τα εργασιακά, αφού η τρόικα δείχνει να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Εργασίας θα είναι ισχυρές, αφού η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πιστεύουν στην τρόικα πως περνά μέσα από πιο ευέλικτες μορφές εργασίας σε όλα τα επίπεδα. Αλλωστε δεν είναι ικανοποιημένοι μέχρι τώρα από τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Στις συζητήσεις με την τρόικα θα τεθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τη διετία 2011-2012 ύψους 13 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, στα επίπεδα που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Μεταρρυθμίσεις

Ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι ο πλέον κρίσιμος, αφού θα κριθούν μία σειρά από ζητήματα κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, ενώ ήδη υπάρχει μία σχετική δυσφορία για την πορεία κάποιων ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με τα εργασιακά, αλλά και την υλοποίηση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα κριθεί και η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ., η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη του επόμενου μηνός. Επίσης να αναφερθεί ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκταμιευθεί και η 3η δόση του δανείου, στο μέρος που αφορά την Κομισιόν. Η επίσκεψη της τρόικας γίνεται σε μία περίοδο που υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση γύρω από το θέμα του χρέους και το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση εκ των έσω της Ευρωζώνης.

Ο κλοιός από την τρόικα αναμένεται να σφίξει ακόμη περισσότερο στην προσεχή επίσκεψη, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο Οικονομικών και προετοιμάζονται ώστε να είναι έτοιμοι και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα μέτωπα

Τρία είναι τα «καυτά μέτωπα» της ελληνικής οικονομίας που θα βρεθούν στο στόχαστρο της τρόικας.

Το πρώτο έχει να κάνει με την εξυγίανση στις ΔΕΚΟ. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό στη νομοθετική ρύθμιση αυτού του όντως περίπλοκου θέματος, ωστόσο η υλοποίησή του δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους ελεγκτές της τρόικας, αφού θα ήθελαν να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το επόμενο θέμα που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας είναι το φορολογικό που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει ήδη στα συρτάρια που υπουργού Οικονομικών, όμως θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως», από την τρόικα σε μία σειρά από ιδιαίτερα κρίσιμες ρυθμίσεις (εκτενές ρεπορτάζ στην σελ. 7).

Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος της τρόικας. Αν και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο δεν δείχνουν να είναι το ίδιοι ευχαριστημένοι από την εξειδίκευση και την υλοποίηση της απελευθέρωσης.

Ελεγχος στα εργασιακά

Η τρόικα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τους μισθούς, θα ζητήσει:

  • Ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ? μειώσεις των μισθών (πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα) και την αύξηση της ευελιξίας στις συμβάσεις και στα ωράρια.
  • Τα ειδικότερα μέτρα που δρομολογούνται για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των ελέγχων, ποιοτικών και ποσοτικών, για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας (η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο που, θα ψηφισθεί εντός του Φεβρουαρίου).

 

Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία

Προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου δίνει η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει τις μελέτες για τα ποσοστά μείωσης των επικουρικών συντάξεων που θα επιβάλει διά νόμου, έως το καλοκαίρι, σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία (κυρίως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών). Η εντολή περιλαμβάνεται στη λίστα με τις «εκκρεμότητες» των μέτρων που θα συζητήσει κλιμάκιο της τρόικας αυτή την εβδομάδα με τα στελέχη του υπουργείου. Η τρόικα ζητά να πληροφορηθεί ποια βήματα έχουν γίνει για τη μεταρρύθμιση των «συμπληρωματικών» (επικουρικών) συντάξεων που, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθούν (όπως και τα ποσά του εφάπαξ) από την 1/1/2012 για την αποφυγή πρόσθετων ελλειμμάτων.

Η μείωση, όπως αναφέρεται, θα γίνει «αυτόματα» την 1/1/2012 «αν δεν έχουν παραδοθεί, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, οι μελέτες βιωσιμότητας». Υπό την πίεση του χρόνου και για την αποφυγή της επιβολής μιας οριζόντιας μείωσης (π.χ. περιορισμό στο 20% της κύριας σύνταξης όλων των επικουρικών συντάξεων), το υπουργείο και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανατεθεί η σύνταξη των σχετικών μελετών σε εξωτερικούς αναλογιστικούς φορείς. Οσα αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμα, θα κληθούν να μειώσουν τα ποσά των συντάξεων που χορηγούν «με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες» καθώς το Δημόσιο θα πάψει να «καλύπτει» τα ελλείμματά τους, υπογραμμίζουν στην «Η», κορυφαία στελέχη του υπουργείου.

Στις «εκκρεμότητες» – που θα τεθούν στο τραπέζι – περιλαμβάνονται ακόμη:

Η κατάθεση οικονομικών στοιχείων για την εκτέλεση των προϋπολογισμών των Ταμείων το 2010 και για την πορεία των εσόδων και των δαπανών τους.

Η παράδοση των τελικών αναλογιστικών μελετών για την οικονομική σταθερότητα των Ταμείων κύριας ασφάλισης μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Το Μνημόνιο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κι αλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειωθούν οι συντάξεις που χορηγούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης, αν η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) αυξηθεί πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.

Τα βήματα που έχουν γίνει για τη σύνταξη και εφαρμογή έως την 1/7/2011 της νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στη νέα λίστα θα διατηρηθεί το 10% του εργατικού δυναμικού (450.000 εργαζόμενοι από 700.000 που ειναι σήμερα).

Η πορεία της εξίσωσης των παροχών σε είδος που θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία και εφαρμογή του ίδιου συστήματος για τις διαγνωστικές εξετάσεις.