Νέες αλλαγές στις προμήθειες του ΕΣΥ

Σε νέες αλλαγές του συστήματος προμηθειών στο ΕΣΥ προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Κι αυτό πριν καλά καλά αρχίσει να εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος κι ενώ ο ίδιος ο υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν παραλείπει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία την επιτυχία του νέου συστήματος. Μόλις προχθές ο κ. Αβραμόπουλος δήλωνε πως το νέο σύστημα εξοικονόμησε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΤ, αυτό που σκέφτεται το επιτελείο της Αριστοτέλους είναι να προχωρήσει σε μερικές… «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο σύστημα των προμηθειών, που έχει ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν «πέσει στο τραπέζι» είναι να επεκταθεί ο κατάλογος των φορέων που θα διενεργούν τους διαγωνισμούς για προμήθειες του ΕΣΥ, ώστε να περιληφθούν και πάλι τα νοσοκομεία που είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2007.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι φορείς που αναλαμβάνουν όλους τους διαγωνισμούς είναι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), υπό την κεντρική εποπτεία της περιβόητης πλέον Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Αυτό που πιθανώς διαπιστώνουν οι αρμόδιοι είναι ότι οι δύο παραπάνω φορείς είναι αδύνατο να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά όλες τις προμήθειες για τα 130 περίπου νοσοκομεία του ΕΣΥ και όλους τους άλλους εποπτευόμενους φορείς.

Επιπλέον, υπό συζήτηση είναι και η άρση της αποκλειστικότητας στην απασχόληση των μελών και κυρίως του προέδρου της ΕΠΥ. Μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να διευκολύνει και την τοποθέτηση νέου προέδρου στην Επιτροπή, μετά την παραίτηση του Ευ. Αραμπατζή.

Επικρατέστερος για τη θέση αυτή είναι ο νυν πρόεδρος του Ταμείου του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Δ. Χιόνης, ο οποίος είναι και εν ενεργεία καθηγητής πανεπιστημίου.

Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποκλείεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο-«σκούπα» που φέρνει στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων το υπουργείο Υγείας.

Το νομοσχέδιο-«σκούπα» θα ρυθμίζει και την προσαρμογή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στο μοριακό έλεγχο του αίματος. Ο σχετικός διαγωνισμός κατακυρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και τον έλεγχο έχουν «μοιραστεί» οι δύο εταιρίες που ήταν υποψήφιες στο διαγωνισμό.

Επίσης, θα αλλάζει τα όργανα διοίκησης του ΕΚΕΑ, αφού καταργεί το διοικητικό συμβούλιο και προβλέπει 9μελές επιστημονικό συμβούλιο. Θα περιλάβει τα 9 Κέντρα Αίματος όπου πραγματοποιείται ο μοριακός έλεγχος των 600.000 περίπου μονάδων αίματος που διακινούνται ετησίως στη χώρα μας για τους ιούς του aids και της ηπατίτιδας Β και C.

Τα Κέντρα εδρεύουν σε 8 νοσοκομεία της χώρας και στο Κέντρο Παραγώγων Αίματος. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, μπορεί να διακόπτεται η λειτουργία κάποιου Κέντρου και να μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ακόμη ορισμένες παροχές προς τους τυφλούς –όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη– ενώ θα ρυθμίζει ζητήματα απασχόλησης των γιατρών στο ΕΚΑΒ, ενδεχομένως να προβλέπει την ίδρυση χωριστής διεύθυνσης νοσηλευτών στο υπουργείο η οποία θα αναλάβει και το φλέγον θέμα των προσλήψεων.

Αριθμοί

4 δισ. ευρώ είναι ο εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός προμηθειών του ΕΣΥ

100 – 130 αιτήματα αγορών κατατίθενται καθημερινά από τα νοσοκομεία

40% – 50% είναι ο ρυθμός αύξησης των υποχρεώσεων των νοσοκομείων από το 2005 ως σήμερα

300 – 400 εκατομμύρια κατά μέσο όρο προστίθενται ετησίως στα χρέη των νοσοκομείων

500 εκατομμύρια είναι η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση από το νέο σύστημα προμηθειών

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ