Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό

Νέο γύρο αλλαγών στο ασφαλιστικό προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, και οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σε… δόσεις και αφού πρώτα φτάσουν στο υπουργείο Εργασίας τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

 

Οπως προβλέπει το κείμενο η αναθεώρηση που υλοποιεί η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει:

-Τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από 1η Ιανουαρίου 2012.

-Τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών συντάξεων μέσα από μία αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.


Αναλυτικά στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

-Κύρια ασφάλιση. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φτάσουν στο υπουργείο οι μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Σε περίπτωση που η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται από τον νόμο 3863/10. Η αναθεώρηση αυτή θα σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ».

– Επικουρική ασφάλιση. Διορία μέχρι τον Μάρτιο έχουν τα επικουρικά ταμεία για να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες και να… προσαρμόσουν ανάλογα τις συντάξεις. Η κυβέρνηση καλείται όχι μόνο να παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις, αλλά και να μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσα Ταμεία έχουν προβλήματα.

Μάλιστα σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν έχουν έτοιμες τις μελέτες μέσα στο επόμενο τρίμηνο, οι αλλαγές θα προχωρήσουν χωρίς αυτά τα στοιχεία. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα ξεκινήσει σε αυτή την περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου 2012.

-Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αφορά τόσο τους υπάρχοντες όσο και τους μελλοντικούς εργαζόμενους. Η νέα λίστα δεν πρέπει να καλύπτει παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού.

-Τράπεζα της Ελλάδος. Η τράπεζα δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ.

Στο μεταξύ λειτουργική και διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού των νοσοκομείων, ώστε να υπάρξει κοινή διαχείριση και λειτουργία μεταξύ μικρών και μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Ορισμένα από τα μικρά νοσοκομεία θα εξειδικευτούν (αποκατάσταση αναπηριών ή ογκολογικά), ενώ σε περιοχές με πολλά νοσοκομεία προβλέπεται κοινή διοίκηση και κινητικότητα του προσωπικού.

Τι προβλέπεται

Επώδυνες αλλαγές κρύβει το αναθεωρημένο Μνημόνιο

Δυσάρεστες «εκπλήξεις» κρύβει το Μνημόνιο «Νο3». Οπως διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη αναθεώρησή του τον Νοέμβριο, προβλέπει μεταξύ των άλλων αύξηση από τα 3 στα 5 ευρώ της συμμετοχής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και επέκταση αυτής της χρέωσης σε «αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά», ακόμη και κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, μειώσεις αποδοχών στην Τράπεζα της Ελλάδος και επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων που προδικάζουν «ψαλίδισμα» μισθών και συντάξεων.

Επίσης η τρόικα ζητά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τις πρώτες αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Επιπλέον προτείνεται η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% με 20% (από 35% σήμερα) και μαζικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το 2012 συμφωνήθηκε μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις» για την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι προσλήψεις θα εκμηδενιστούν.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί μαξιλάρι ασφαλείας

«Αποθεματικό έκτακτης ανάγκης» 10 δισ. ευρώ

«Μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο. Μάλιστα σε αυτό αναφέρεται ως «αποθεματικό έκτακτης ανάγκης».

Αναμένεται να καλύψει τυχόν έκτακτη ανάγκη όσο διαρκεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης.

Ειδικότερα το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές.

Από τα κεφάλαια που δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο με τα έντοκα γραμμάτια, αλλά και το ομόλογο της διασποράς που αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Από τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Να υπενθυμίσουμε πως μέσω των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέχρι το 2013 εκτιμάται πως θα εισπραχθούν 7 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνεται, θα πρόκειται για έναν νέο λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ