Νέες ισορροπίες στους φαρμακοβιομηχάνους! Ο νέος πρόεδρος, οι σταυροί και ποιοι μπήκαν ασθμαίνοντας στο νέο Δ.Σ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου συνεδριάζει το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει το νέο του προεδρείο.
Θεωρείται βέβαιο πως για τα επόμενα χρόνια επικεφαλής των φαρμακοβιομηχάνων του ΣΦΕΕ θα είναι ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie που έλαβε και το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων ανάμεσα σε εκείνους που θα επιθυμούσαν να πάρουν τη θέση του προέδρου.

Ο Άκης Αποστολίδης, όπως τον αποκαλεί η αγορά φαρμάκου, θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να φέρει την ισορροπία τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, πως στηρίχθηκε από πολλές ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο ΣΦΕΕ και είναι ταυτοχρόνως και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, της ένωσης που εκπροσωπεί ελληνικές εταιρείες.

Ο Άκης Αποστολίδης έλαβε κατά την ψηφοφορία 39 σταυρούς, ενώ πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας της Βιανέξ με 40 σταυρούς, ο οποίος ωστόσο δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου. Ψηλά σε σταυρούς και ο Μάριος Κοσμίδης της WinMedica με 35 σταυρούς ενώ με ανάσα πιο πίσω ο Σταύρος Θεοδωράκης της Chiesi που έλαβε 33.

Να σημειωθεί πως στις εκλογές του ΣΦΕΕ συμμετείχαν 62 από τις 66 εταιρείες μέλη του Συνδέσμου.
Πάντως φαίνεται πως μετά τις εκλογές διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στο Σύνδεσμο καθώς εξελέγησαν νέα πρόσωπα ενώ κάποια άλλα έχασαν τη δύναμή τους.

Ιδιαιτέρως σχολιάστηκε από τον κλάδο, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, ο περιορισμένος αριθμός των ψήφων που έλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Φρουζής. Κάτι όμως που αποδίδεται από τους καλά γνωρίζοντες στο γεγονός πως ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούσε να είναι και πάλι πρόεδρος, λόγω του φόρτου εργασίας του στην εταιρεία του.

Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά των εκλεγμένων μελών του νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ με την εταιρεία που εκπροσωπούν αλλά και τους σταυρούς που έλαβαν όπως τους κατέγραψε το HealthReport.gr.

1 GRECO ROBERTO GLAXOSMITHKLINE (29)
2 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ BOEHRINGER INGELHEIM (22)
3 ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ABBVIE (39)
4 ΒΑΡΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ GALENICA (29)
5 ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ SANOFI (18)
6 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ GENESIS (29)
7 ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ CHIESI (33)
8 ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ PROTONPHARMA (26)
9 ΚΕΦΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ JANSSEN-CILAG (20)
10 ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ WINMEDICA (35)
11 ΚΟΦΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MERCK (27)
12 ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ VIAN (40)
13 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΣ NOVO NORDISK (26)
14 ΦΙΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ PHARMASERVE-LILLY (29)
15 ΦΡΟΥΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ NOVARTIS (25)

Για την είσοδο στο νέο ΔΣ του ΣΦΕΕ απαιτούνταν 18 ψήφοι.