Νέες κινητοποιήσεις φαρμακοποιών. Τετραήμερη απεργία στο ΙΚΑ

Με μπαράζ κινητοποιήσεων απαντούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας γιατροί και φαρμακοποιοί αυτήν την εβδομάδα. Σήμερα στις 13:00 συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι φαρμακοποιοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη δύο τριήμερες απεργίες. Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι, παρά τις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, τονίζοντας ότι πέτυχαν «μια πρώτη νίκη», αλλά και ότι «τα υπόλοιπα μέτωπα παραμένουν ανοικτά».

Οι συνάδελφοί τους στον Πειραιά συνεχίζουν τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που πραγματοποιούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αυτήν την εβδομάδα και οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι πραγματοποιούν 4ήμερη απεργία από αύριο μέχρι και την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τα ιατρεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Στα χαρακώματα και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής. Οπως έχουν αποφασίσει -σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής- αναμένεται από αύριο, που μπαίνει ο Φεβρουάριος, να εφημερεύουν σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για το ωράριο.

Αυτό σημαίνει 4-5 εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευμένους και μέχρι έξι για τους ειδικευόμενους, ενώ τώρα κάνουν 10-12 εφημερίες, με αποτέλεσμα να προκύψει από τα μέσα του μήνα πρόβλημα στη στελέχωση των εφημεριών των νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ, στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη προσφεύγουν, όπως λένε, οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία εργαστηριακοί γιατροί, μικροβιολόγοι και βιοπαθολόγοι, διεκδικώντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που τους οφείλουν τα Ταμεία για εξετάσεις που δεν έχουν εξοφληθεί, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί.