Νέες τιμές εργαστηριακών εξετάσεων από τον Α. Λοβέρδο

 

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τέλος φαίνεται ότι παίρνει σιγά σιγά η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων του δημοσίου (ΟΠΑΔ) οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 80 βασικές εργαστηριακές εξετάσεις καθώς δεν λάμβαναν αποζημίωση από το Ταμείο τους.

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή οι συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις δεν είχαν λάβει τιμή μέσω προεδρικού διατάγματος παρά μόνο μέσω υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν όπως προβλέπει σχετικός πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εργασίας.

Όμως το ζήτημα βαίνει προς επίλυση καθώς ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υπογράφει σήμερα τις νέες τιμές οι οποίες θα προωθηθούν μέσω προεδρικού διατάγματος ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν τα χρήματά τους.

Πρόκειται για εξετάσεις που κοστίζουν από 15 ευρώ και φθάνουν ακόμη και τα 2000. Μεταξύ αυτών είναι σπινθηρογράφημα, καρκινικοί δείκτες, εξετάσεις για το θυρεοειδή, ορμονικές εξετάσεις αλλά ακόμη και το πανάκριβο pet scan στο οποίο συχνά υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 2000 ευρώ. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες οι νέες τιμές είναι ίδιες με αυτές που σήμερα

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΔ – με τους 1.700.000 ασφαλισμένους -το τελευταίο διάστημα κατακλύζονταν από δεκάδες διαμαρτυρίες ασθενών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα των εξετάσεων αυτών.