Νεκρά τέσσερα πρόωρα νεογνά από μικρόβιο

Τρία ακόμα είχαν προσβληθεί στο «Αλεξάνδρα» – Δύο πήραν εξιτήριο

Της Πεννυς Mπουλόυτζα

Αλλη μία περίπτωση «μικροεπιδημίας» από το μικρόβιο serratia, καταγράφηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονταν στην ειδική μονάδα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Χθες έλαβαν «εξιτήριο» από το νοσοκομείο δύο από τα τρία νεογνά – φορείς του serratia, που παρέμεναν το τελευταίο διάστημα σε ξεχωριστό χώρο της μονάδας για λόγους αποφυγής διασποράς του μικροβίου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως χθες το απόγευμα κανένα άλλο νεογνό που νοσηλευόταν στη μονάδα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» δεν είχε αναπτύξει λοίμωξη από το μικρόβιο ή ήταν φορέας του serratia. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν τέσσερις περιπτώσεις πρόωρων νεογνών που παρουσίασαν βαριά σηπτική εικόνα εξαιτίας μικροβιαιμίας από serratia και τα οποία κατέληξαν, παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε το serratia ένα όχι ιδιαίτερα συχνό μικρόβιο που απαντάται -κυρίως- σε μονάδες νεογνών. Οπως είπε, στο σύνολο των νοσοκομείων το συγκεκριμένο μικρόβιο αφορά στο 1% των μικροβιαιμιών που καταγράφονται, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας άλλες 1-2 περιπτώσεις μικροεπιδημιών από serratia σε νοσοκομεία, φαινόμενο που παρατηρείται και στο εξωτερικό. Ο καθηγητής τόνισε ότι το σημείο-κλειδί για τον περιορισμό των «μικροεπιδημιών» ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι η σωστή στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην ανάγκη ενίσχυσης της μονάδας νεογνών με προσωπικό αναφέρθηκε στην «Κ» και ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Ξηρομερίτης, ο οποίος επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη μονάδα απαιτούνται επιπλέον 5-6 μαίες.

Ενημέρωση προσωπικού

Ο κ. Κώστας Γαβριήλ, εργαζόμενος στο νοσοκομείο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, μιλώντας στην «Κ», τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του προσωπικού του νοσοκομείου για τα αίτια της μικροεπιδημίας και τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εξετάζεται στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Λοιμώξεων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Στόχος είναι η ενημέρωση για τους μύκητες που προκαλούν λοιμώξεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους «φουζάριον» και τους ζυγομύκητες που χαρακτηρίζονται από τους λοιμωξιολόγους «δολοφόνοι», καθώς προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις, ειδικά σε ασθενείς που κάνουν χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.