Νέο μαχαίρι στις δαπάνες υγείας

Στα όρια αντοχής τους οι ασθενείς. Απανωτά σοκ για τους ασφαλισμένους.
 
Γράφει η   Αλεξια Νανου

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η τρόικα στο χώρο της υγείας, με το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύσει την πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ να φέρνει δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη και επιβαρύνσεις-σοκ για τους ασθενείς.
Παρά την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί ήδη στην περίθαλψη, η τρόικα ζητά να εξοικονομηθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από τα φάρμακα το 2013, ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί στα 2,44 δισ. ευρώ. Το νέο μαχαίρι στις δαπάνες υγείας υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, είτε πρόκειται για εισφορές προς το ταμείο τους, όπως θα συμβεί στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, είτε σαν μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού θα πληρώνουν περισσότερα για φάρμακα και εξετάσεις από τους πετσοκομμένους τους μισθούς και τις πενιχρές τους συντάξεις. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια λαίλαπα επιβαρύνσεων, που ξεκινά από το διπλασιασμό της μηνιαίας τους εισφοράς προς το ταμείο τους από τα 12 στα 24 ευρώ και συνεχίζεται με την υποχρέωση να πληρώνουν το 30% από τις δαπάνες για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές, όταν μέχρι τώρα δεν πλήρωναν τίποτα. Κακά μαντάτα έρχονται και για τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων, που είναι ενταγμένα στον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν συμμετοχή 15% για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 20%.

Ασθενείς κατώτερου Θεού
Μία από τις δυσμενέστερες ρυθμίσεις του νέου μνημονίου είναι πως η απαλλαγή συμμετοχής θα διατηρηθεί μόνο για τις θεραπείες των χρόνιων και σοβαρών παθήσεων, γεγονός που θα επιβαρύνει την πλειονότητα των ασθενών με μεγάλα χρηματικά ποσά για την προμήθεια σκευασμάτων τα οποία λαμβάνουν ως συμπληρωματική αγωγή. Και εξηγώ τι εννοώ: Ένας καρκινοπαθής λαμβάνει το φάρμακό του για τον καρκίνο, που θα συνεχίσει (μέχρι νεωτέρας) να το παίρνει δωρεάν, και μια σειρά άλλων φαρμάκων, όπως γαστροπροστατευτικά, αναλγητικά, βιταμίνες κ.ά, που του είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση πληθώρας συννοσηροτήτων ή προβλημάτων που του προκαλεί (για παράδειγμα) η χημειοθεραπεία, για τα οποία θα κληθεί να πληρώσει γενναία συνεισφορά. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλα σοβαρά ή σπάνια νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αγκάθι αποτελεί το γεγονός πως παραμένουν αποκομμένοι από την πρόοδο που συντελείται διεθνώς στην ιατρική, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες, αφού κανένα νέο φάρμακο δεν κυκλοφόρησε στην αγορά. Και ούτε πρόκειται να κυκλοφορήσει, καθώς το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, δεν περιλαμβάνει καινοτόμα σκευάσματα, ενώ μειώνει μεσοσταθμικά τις τιμές των φαρμάκων κατά 12%, ώστε να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Το νέο δελτίο τιμών τιμολόγησε τα εκτός πατέντας φάρμακα βάσει των τριών φτηνότερων τιμών της Ευρώπης, ενώ στα πρωτότυπα σκευάσματα οι τιμές μειώθηκαν στο 50% σε σύγκριση με τις τιμές του 1987 και στα γενόσημα δόθηκαν τιμές αναφοράς.

Κινδυνεύουν ζωές
Βλέποντας τους Έλληνες καρκινοπαθείς να παραμένουν ασθενείς δεύτερης κατηγορίας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας Βασίλης Γεωργούλιας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να παρέμβει προσωπικά, γιατί κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Για πολλά χρόνια τα χέρια μας ήταν δεμένα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο. Τώρα περνάμε στην αντεπίθεση, αλλά για να μπορέσουν οι ασθενείς μας να επωφεληθούν των νέων φαρμάκων πρέπει να δώσουμε μάχη. Ειδικότερα, στον καρκίνο του μαστού, που εξελίσσεται σε μάστιγα πλήττοντας μία στις οκτώ γυναίκες, τα διεθνή στατιστικά τρομάζουν: Κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1,6 εκατομμύρια περιστατικά και 425.000 θάνατοι. Στην Ελλάδα νοσούν ετησίως 4.500 γυναίκες και στο 10% των περιστατικών η διάγνωση γίνεται όταν η νόσος βρίσκεται ήδη σε μεταστατικό στάδιο» εξηγεί ο παθολόγος-ογκολόγος Βασίλης Μπαρμπούνης, διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Ελπίδα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού δίνει η στοχευμένη θεραπεία «everolimus» της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, που επεμβαίνει στο σηματοδοτικό μονοπάτι το οποίο κάνει τον όγκο μεταστατικό, οπότε σταματά να μεταδίδεται στα κύτταρα η εντολή να κάνουν μετάσταση. «Έτσι, επιβραδύνεται κατά 55% η εμφάνιση υποτροπής στις ασθενείς» εξηγεί ο Χρίστος Παπαδημητρίου, υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Μαζί με τους καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αγωνιούν και πολλά ελληνόπουλα με ανοσοανεπάρκειες εξαιτίας της έλλειψης βασικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά που παραμένουν εκτεθειμένα σε δεκάδες λοιμώδη νοσήματα δεν έχουν πλέον πρόσβαση ούτε σε γ-σφαιρίνη, που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Είναι τραγικό να εγκαταλείπουμε τους βιολογικούς παράγοντες και τα μονοκλωνικά αντισώματα, ακόμα και τη γ-σφαιρίνη (παράγωγο ανθρώπινου αίματος), και να επιστρέφουμε στην ιατρική της κορτιζόνης» τονίζει ο κ. Πατούλης, ενώ ένας ασθενής με ανοσοανεπάρκεια στέλνει στην «F.S.» επιστολή διαμαρτυρίας, διερωτώμενος ποιος κρίνει πόσο κοστίζει κάθε ανθρώπινη ζωή.

Έξαρση φυματίωσης
Το τραγικό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό επιβεβαιώνεται από την απίστευτη καταγγελία του πνευμονολόγου Κώστα Κωνσταντίνου, συντονιστή διευθυντή του Αντιφυματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Σωτηρία»: «Η φτώχεια που έφερε στη χώρα μας το ΔΝΤ προκάλεσε έξαρση φυματίωσης και το ελληνικό κράτος δεν έχει να πληρώσει ούτε για τη δερμοαντίδραση “μαντού”, που κοστίζει 1 ευρώ η καθεμία». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσθετες επιβαρύνσεις φέρνει το μέτρο της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία, καθώς οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά του φαρμάκου τους με την τιμή αναφοράς την οποία αποζημιώνει πλέον ο ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζητά την εξαίρεση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από αυτή τη ρύθμιση, που οδηγεί σε κίνδυνο απόρριψης μοσχευμάτων σε όσους ασθενείς αδυνατούν να προμηθευτούν το ενδεικνυόμενο φάρμακο.