Ευκαιρίες για κέρδη και καινοτομία ανοίγει για τις φαρμακοβιομηχανίες η πανδημία της νέας γρίπης και η ανάγκη για αποτελεσματικά εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1. Παράλληλα, αναθερμαίνει τη βιομηχανία εμβολίων καθώς οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν σε πρωτοποριακές μεθόδους επειδή διαβλέπουν στο εγγύς μέλλον τον κίνδυνο να μειωθούν τα κέρδη τους από την εμπορία φαρμάκων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της IMS Health, την επόμενη πενταετία θα λήξουν οι άδειες παραγωγής μιας σειράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων των οποίων οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν έσοδα ύψους 135 δισ. δολ. Σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων ανέρχεται παγκοσμίως σε 780 δισ. δολ. αλλά αναπτύσσεται μόλις κατά 5% ετησίως. Αναλυτές του κλάδου διαβλέπουν, έτσι, μια πολύ πιο στιβαρή δυναμική στη βιομηχανία εμβολίων με προοπτικές για ετήσια ανάπτυξη 13% μέχρι και το 2012.
Η βρετανική Glaxo SmithKline, που απέσυρε το δικό της εμβόλιο, θεωρεί ακριβείς τις προβλέψεις αναλυτών για πωλήσεις εμβολίων κατά του Η1Ν1 αξίας 1,7 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο και ανάλογες το α΄ τρίμηνο του 2010. Η ελβετική Novartis προεξοφλεί πως μόνον το δ΄ τρίμηνο οι πωλήσεις του δικού της εμβολίου θα φθάσουν στα 700 εκατ. δολ. και η Sanofi-Aventis τα 500 εκατ. δολ. Η Novartis εγκαινίασε μάλιστα προ ημερών στην πόλη Holly Springs των ΗΠΑ μονάδα παραγωγής εμβολίων κατά της γρίπης, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 1,2 δισ. δολ., αλλά επιδοτήθηκε από το αμερικανικό κράτος με 487 εκατ. δολ. Θα είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιήσει την πρωτοποριακή τεχνολογία ανάπτυξης εμβολίων σε κύτταρα από συκώτι ζώων και όχι σε αυγά. Η μέθοδος αυτή προσφέρει τη δυνατότητα επίσπευσης της παραγωγής εμβολίων κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Τα οφέλη της νέας γρίπης για τις φαρμακοβιομηχανίες δεν σταματούν εδώ.
Η ελβετική Roche ανέφερε αύξηση 10% των πωλήσεών της το γ΄ τρίμηνο χάρη κυρίως στην εκτίναξη της ζήτησης για το γνωστό κατά της κοινής γρίπης φάρμακο Tamiflu, μολονότι δεν παρέχει καμία προστασία κατά του Η1Ν1.