Νέο πλαίσιο για ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης

Μόνο γιατροί και νομικά πρόσωπα ελεγχόμενα από γιατρούς θα μπορούν να παίρνουν άδειες λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σε κάθε δικαιούχο θα χορηγείται μία άδεια και δεν θα δίνεται δυνατότητα ίδρυσης παραρτήματος ιατρείου, πολυιατρείου ή διαγνωστικού κέντρου.

Σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε χθες εκπροσώπους των επιστημονικών συλλόγων και φορέων για τις επικείμενες αλλαγές και ζήτησε τις απόψεις τους πάνω σε κείμενο εργασίας.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Θ. Υφαντής, πρότεινε οι άδειες λειτουργίας να εκδίδονται από τους συλλόγους και να μη χρειάζονται συνεχείς ανανεώσεις και να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος της προβολής των οδοντιάτρων.

Αδειες λειτουργίας
Το κείμενο εργασίας της υπουργού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι άδεια λειτουργίας χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα (ιατρούς ή οδοντίατρους), νομικά πρόσωπα οιασδήποτε μορφής με την προϋπόθεση ότι αποκλειστικός σκοπός τους είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και αστικούς συνεταιρισμούς ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών εργαστηριακής διάγνωσης, βιοπαθολογίας, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομίας για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους.

Στα νομικά πρόσωπα, η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να ανήκει σε ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντιάτρους.

Οι δικαιούχοι των αδειών δεν επιτρέπεται να κατέχουν πέραν της μίας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φορέα παροχής υπηρεσιών και να συστήσουν παραρτήματα. Προβλέπονται, επίσης, επιστημονικά υπεύθυνοι και επιστημονικοί διευθυντές.