Νέο πλαίσιο για τα ιατρεία

Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων. Αίρεται και ο περιορισμός του 51%. Εντονη η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου. 

 

Ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στην Υγεία. Παραμονές του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε περαιτέρω άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Με εγκύκλιό του, ο υπουργός Υγείας κατάργησε μία σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων, πολυϊατρείων, πολυϊοδοντιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.

Μεταξύ αυτών που καταργούνται είναι ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου μίας ιδιωτικής μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανήκει σε γιατρούς ή οδοντιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίας μπορεί να ελέγχει εταιρεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, χωρίς να είναι ο ίδιος γιατρός.

Καταργείται, επίσης, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να έχει ως έδρα της μονάδας την περιφέρεια του Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου όπου είναι μέλος ο γιατρός. Με το νέο πλαίσιο, δεν απαιτείται πλέον έκδοση σχετικής άδειας από τον οικείο Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο.

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των εν λόγω μονάδων μπορούν πλέον να είναι μέλη άλλου Συλλόγου από εκείνον όπου είναι εγκαταστημένη η μονάδα. Οι ιδιοκτήτες, δε, μπορούν πλέον να ιδρύουν -χωρίς περιορισμό- νέες μονάδες ή παραρτήματα, καθώς καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρεπόταν να έχουν πάνω από μία άδεια.

Η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), η διοίκηση του οποίου ζήτησε χθες την ανάκλησή της. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την εξομοίωση της ιατρικής εταιρείας με τις πάσης φύσεως εμπορικές εταιρείες. Θεωρούν, επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι ο νόμος 4025/2011 προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιατρείου από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ η εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου θεωρεί την άδεια λειτουργίας καταργηθείσα, και μάλιστα αναδρομικά, από τις 2 Ιουλίου 2011.

Το προεδρείο του Συλλόγου εκτιμά ότι με την εγκύκλιο καταργείται ο ίδιος ο ορισμός του ιατρείου και του πολυϊατρείου ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση.

ΔΗΜΗΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ