Νέο Σχέδιο Αβραμόπουλου

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

 

Το νωρίτερο τον ερχόμενο Οκτώβριο θα καταφέρουμε, αν όλα πάνε καλά, να έχουμε σε πλήρη ισχύ και συνεπώς με δυνατότητα ουσιαστικής ανάπτυξης ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των παράνομων ουσιών.

 

Το υπουργείο Υγείας, με την τρίτη… προσπάθεια και με την πάροδο περίπου 2 ετών, εμφάνισε χθες ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ένα εμφανώς βελτιωμένο Σχέδιο Δράσης 2008-2012. Ομως πέραν του ότι ακόμη στερείται οικονομοτεχνικής μελέτης και επακριβούς χρονοδιαγράμματος, για να εφαρμοστεί το Σχέδιο και να μην παραμείνει ευχολόγιο απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, θα κατατεθούν -μεταξύ άλλων- σε νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά τον Σεπτέμβριο του 2008. Το Εθνικό Σχέδιο θα παραμείνει προς διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου, είπε χθες ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι ανοικτό σε κάποιες περαιτέρω επισημάνσεις. Στο νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα εγγυώνται τον αντικειμενικό προσδιορισμό της ελάχιστης ποσότητας κατοχής παράνομων ουσιών προκειμένου να γίνεται διαχωρισμός εμπόρων και χρηστών-ασθενών.

Η κεντρική αρχή που περιείχαν και τα προηγούμενα δύο σχέδια, δηλαδή ότι ο τομέας της θεραπείας με υποκατάστατα ανατίθεται στο ΕΣΥ όπου σταδιακά θα υπαχθούν και οι υπάρχουσες μονάδες του ΟΚΑΝΑ, παραμένει. Αλλά εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο «αγκάθι», αφού δεν έχουν προσδιοριστεί ούτε η χρηματοδότηση ούτε η εξασφάλιση υποδομών και πολύ περισσότερο το απαραίτητο προσωπικό. Για το ζήτημα του μείζονος θέματος των επαγγελματιών που θα στελεχώσουν τις μονάδες εντός ΕΣΥ, με δεδομένη τη γενικότερη έλλειψη στα νοσοκομεία, οι φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση σχολιάζουν ότι θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί.

Βελτιώσεις

Οι βασικές βελτιώσεις που περιέχονται στο νέο Σχέδιο Δράσης αφορούν θεσμικά μέτρα όπως:

* Η δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ με τη συμμετοχή των υπουργείων που υλοποιούν τις πολιτικές για τα ναρκωτικά. Στο όργανο αυτό ανατίθεται και η προετοιμασία του νέου νομοθετικού πλαισίου.

* Η σύσταση Επιτροπής Υλοποίησης του Σχεδίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς απεξάρτησης υπό την εποπτεία του υπουργείου. Η Επιτροπή εντέλλεται να επεξεργαστεί και το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των φορέων (ιδιωτικών) που θα δύνανται να προσφέρουν υπηρεσίες απεξάρτησης.

* Ενώ προβλέπεται και ο θεσμός του Συνηγόρου του Χρήστη, που θα υπάγεται στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος θα μετασχηματιστεί νομοθετικά σε Εθνικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΚΑΕ) και θα αποσυνδεθεί από τη θεραπευτική διαδικασία. Θα αποτελέσει κυρίαρχο όργανο στον σχεδιασμό του ΕΘνικού Δικτύου Πρόληψης, στην παραγωγή σχετικού υλικού, στην εκπαίδευση στελεχών, στην ομοιογενοποίηση της εικόνας και την αναβάθμιση των υποδομών των Κέντρων Πρόληψης.

Στον άξονα θεραπεία σαφής είναι η βελτίωση στην πρόβλεψη ανάπτυξης στεγνών προγραμμάτων (ήδη ρητά προβλέπεται σειρά μονάδων). Μερικά θα αναπτυχθούν και από το ΕΣΥ.

Στις φυλακές

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θεραπευτικών δράσεων και προγραμμάτων εντός του πλαισίου των φυλακών, αλλά και η έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη προγραμμάτων δουλειάς στον δρόμο («street work») και Κέντρων Πολλαπλής Παρέμβασης.

Αν και σε βάθος χρόνου προβλέπεται και η δημιουργία δημόσιων μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης. Ακόμη, ανακοινώθηκε η σταδιακή θεμελίωση εθνικού θεραπευτικού κύκλου, δηλαδή η σύνδεση των στεγνών προγραμμάτων με αυτά της υποκατάστασης σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους είναι σε λίστα αναμονής για υποκατάσταση. Για αρκετά από αυτά τα μέτρα χρειάζεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Στα σχολεία

Στον τομέα της πρόληψης συμπληρώνουμε ότι προβλέπεται η εξέλιξη του προγράμματος του υπουργείου Υγείας «Η Ζωή έχει Χρώμα» σε σταθερό πρόγραμμα αγωγής υγείας για όλα τα σχολεία σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας.

Σε μόλις δύο σελίδες από τις 120 του σχεδίου περιγράφονται οι δράσεις για τα Κέντρα Επανένταξης και Ανάπτυξης Κοινωνικών Δικτύων σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, αλλά και τα ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης και η διασύνδεση με τα προγράμματα θεραπείας.