Νέο stress test για τη δεύτερη δόση του δανείου

Το κλίμα μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας που από σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα φαίνεται να είναι θετικό σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του μνημονίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

Τις μαύρες τρύπες που ανοίγουν στον προϋπολογισμό οι μεγάλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νοσοκομεία βάζουν στο στόχαστρο οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι αρχίζουν τη 15μερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή του μνημονίου.

Παράλληλα, ως νέο θέμα στην ατζέντα των επισκέψεών τους προκύπτει εκ των πραγμάτων το τραπεζικό και ειδικότερα η τύχη της Αγροτικής, αλλά και των άλλων τραπεζών, μετά τα αποτελέσματα του stress test της περασμένης Παρασκευής.

Οι τεχνοκράτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστήσουν την προσοχή στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος να χειριστούν πολύ προσεκτικά το θέμα των τραπεζών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη δοθεί λαβή για αναταραχή και αμφισβητήσεις, ενόψει και του δεύτερου stress test- μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, μικρές και μεγάλες- που θα διενεργήσει τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τεχνοκράτες της τρόικας με τους γνωστούς πρωταγωνιστές- τον Δανό Πάουλ Τόμσεν εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Βέλγο Σέρβας Ντερόουζ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον Γερμανό Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- αρχίζουν σήμερα το πρωί τις επαφές τους, με επίσκεψη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για μία πρώτη γενική ενημέρωση. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις και με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Οικονομίας Λ. Κατσέλη, Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών Δ. Ρέππα, Εργασίας Α. Λοβέρδο και Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Οι περισσότερες θα λάβουν χώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν επίσης με αντιπροσωπείες των εργαζομένων, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ θα επισκεφθούν και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Με μικρή καθυστέρηση θα έρθει στην Αθήνα και ο Μπομπ Τράα του ΔΝΤ, ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει καθήκοντα μονίμου αντιπροσώπου του Ταμείου στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας παραμένει θετικό, κυρίως λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ετσι η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον βέβαιο ότι η τρόικα θα εγκρίνει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, που αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανησυχία
Ωστόσο οι τεχνοκράτες δεν θα κρύψουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λεγόμενη γενική κυβέρνηση, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις επιτυχίες στη μείωση του ελλείμματος, μετά τα επώδυνα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η τρόικα δεν έχει κρύψει την προτίμησή της στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, αν και θα περιμένει να ενημερωθεί από την κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις της και θα μελετήσει λεπτομερώς την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

Και επτά κίτρινες κάρτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΗ με επτά… κίτρινες κάρτες για την εφαρμογή του μνημονίου από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχει φθάσει η τρόικα στην Αθήνα. Οι αδυναμίες που έχει εντοπίσει προτού καν έρθει εντοπίζονται σε επτά κυρίως τομείς, τους οποίους γνωρίζει ήδη και το οικονομικό επιτελείο:

1. Η υστέρηση στα έσοδα, παρά τη σαφή βελτίωση σε σύγκριση με το 2009. Οι κοινοτικοί υποστηρίζουν ότι κύρια αιτία είναι η μη απόδοση του ΦΠΑ, λόγω και της ανοχής που επιδεικνύει ο ελληνικός μηχανισμός είσπραξης, και- εννοείται- η φοροδιαφυγή, στην πάταξη της οποίας ούτως ή άλλως η Κομισιόν δεν είχε επενδύσει πολλές ελπίδες. Η προειδοποίηση της τρόικας όμως θα είναι σαφής: εάν δεν εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί, τα έσοδα που δεν έχουν καλυφθεί θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλες πηγές- και αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης το φθινόπωρο.

2. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η Αθήνα έχει καθυστερήσει «απαράδεκτα», όπως λένε κοινοτικές πηγές, να προχωρήσει στη λήψη ενός μέτρου που είναι απλό στην εφαρμογή του και θα επέφερε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση του δείκτη του πληθωρισμού.

3. Οι αποκρατικοποιήσεις και η «γάγγραινα» των ΔΕΚΟ. Κατά την τρόικα, το σκέλος των δαπανών, αλλά και των εσόδων, θα ήταν σημαντικά πιο βελτιωμένο εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει ταχύτερα με τις αποκρατικοποιήσεις και την αντιμετώπιση της αιμορραγίας από τις ΔΕΚΟ.

4. Τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ η τρόικα δηλώνει παντελή έλλειψη «κατανόησης» του φαινομένου, δεδομένου ότι, όπως λένε στις Βρυξέλλες, από την εξυγίανση του συστήματος μονάχα πολιτικό όφελος θα είχε η κυβέρνηση. Αναμένουν κάποιες πειστικές απαντήσεις- και συγκεκριμένες ενέργειες – πέρα από καταγγελίες γενικώς και αορίστως.

5. ΟΤΑ και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Πηγή κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος θεωρεί η τρόικα και τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ, μολονότι πιστεύουν πως ο Καλλικράτης υπήρξε ένα πρώτο θετικό βήμα. Εχουν ωστόσο υπολογίσει πως δισεκατομμύρια μπορεί να εξοικονομηθούν από τη χρηστή και εξορθολογισμένη διοίκηση σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

6. Η προώθηση του ΕΣΠΑ. Η τρόικα θεωρεί ότι η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα θα μπορούσε εν μέρει να μετριασθεί με την εκταμίευση των κοινοτικών πόρων. Ομως- και παρά τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο- η εκταμίευση εξακολουθεί να κινείται στο 10%- 11%.

7. Οι εξουσίες του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με το μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών έπρεπε ήδη να έχει αποκτήσει υπερεξουσίες επί της εφαρμογής του, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος του προϋπολογισμού όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη- μολονότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και επρόκειτο μάλιστα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.