Νέο τάμπουλα ράζα μετά την έκρηξη

Τρία βήματα πίσω έκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, μπροστά στην προαναγγελθείσα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και το «μίνι αντάρτικο» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αντέδρασαν στον τρόπο επιλογής των διευθυντών στις κλινικές του ΕΣΥ.

O Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τετράωρη καθυστέρηση – λόγω προσωπικού κωλύματος, όπως ισχυρίστηκεεμφανίσθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητά το σχέδιο νόμου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μιλώντας ουσιαστικά για… tabula rasa στις διαπραγματεύσεις του με τους γιατρούς, τους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του, αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

«Σας καλώ να συμβάλετε στον διάλογο», είπε ο υπουργός Υγείας και έμεινε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών- με τους οποίους είχε έλθει σε συμφωνία τον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να την περιλάβει στο νομοσχέδιο- ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση μια νέα κινητοποίηση. Ο ίδιος χθες αναγνώρισε ότι «υπάρχει περιθώριο για τις οικονομικές βελτιώσεις που ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ». Νωρίτερα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κυβέρνηση δέχθηκε τρία απανωτά πλήγματα από αντίστοιχους σε αριθμό βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι με την ιδιότητα του γιατρού εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το άρθρο του νομοσχεδίου που επιτρέπει στον κάθε νοσοκομειακό γιατρό να γίνεται διευθυντής κλινικής του ΕΣΥ με βάση τη βαθμολογική του εξέλιξη. Πρόκειται για τον πρώην υφυπουργό Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο, τον εισηγητή του νομοσχεδίου Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τον βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα.

«Βάσει προϋποθέσεων»

Κατά τον κ. Π. Σκανδαλάκη, «ο γιατρός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, ανεβαίνει τα σκαλοπάτια βάσει προϋποθέσεων και εκείνοι που θα τον κρίνουν πρέπει να είναι ειδικότεροι των ειδικών». Σε ανάλογους τόνους ο κ. Κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, ενώ περισσότερο επικριτικός ήταν ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του «στη δομή και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου». Και τόνισε με έμφαση:

«Επειδή κάποιοι με τιτλοφορούν ως αντάρτη δηλώνω πως ουδέποτε θα κάνω χρήση και θα πω ότι δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο. Κανείς από εμάς δεν έχει το δικαίωμα και το κοινοβουλευτικό ανάστημα να αναλάβει πρωτοβουλία να ρίξει μια κυβέρνηση 151 βουλευτών που έχει την κοινωνική απήχηση», ανέφερε με νόημα ο πρώην υφυπουργός Υγείας.

Παρόμοιες σφοδρές αντιρρήσεις διατύπωσαν ο τομεάρχης σε θέματα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης, καθώς και οι εισηγητές κ.κ. Χ. Χαραλάμπους (ΚΚΕ), Αθ. Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ) και Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ).

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως είναι ανοιχτός στις προτάσεις των βουλευτών, ώστε- όπως είπε – «θα καταστήσουν το σύστημα αξιολόγησης των διευθυντών περισσότερο αξιοκρατικό» και δέχθηκε το αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου η συλλογική σύμβαση να ισχύσει για ένα έτος με προοπτική να αναθεωρηθεί τον επόμενο χρόνο.

¶τυπη «επιστράτευση»για να μην μπει λουκέτο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

ΣΕ ΑΤΥΠΗ «επιστράτευση» των γιατρών προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκείμενου να μην μπει «λουκέτο» στις κλινικές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, η εξέγερση των νοσοκομειακών γιατρών κορυφώνεται- δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να ακολουθήσουν πιστά το ευρωπαϊκό ωράριο εφημεριών, εάν δεν… σβηστούν από τη συλλογική σύμβαση οι αλλαγές- έκπληξη, που μειώνουν τις αποδοχές τους, παρά τη συμφωνία που είχαν κάνει με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο!

Εμπιστευτικό έγγραφο προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα για να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες, επιχείρησε να στείλει χθες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). «Οι διοικητές των νοσοκομείων να μεριμνήσουν, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τις υποχρεώσεις της διοίκησης του νοσοκομείου, για την εκπόνηση των προγραμμάτων εφημερίας, προκειμένου να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες των νοσοκομείων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του κ. Παν. Ευσταθίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο σε όλη την Ελλάδα καταθέτει… ευρωπαϊκά προγράμματα εφημεριών, με δύο εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευόμενους και τέσσερις για τους ειδικευμένους, με αποτέλεσμα να μένουν κενές οι βάρδιες. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Οι γιατροί επιμένουν πως οι διοικητές δεν μπορούν να τους εξαναγκάσουν σε απλήρωτη εργασία. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε μαζικές μηνύσειςοπότε θα κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου!

«Όχι» από τους προμηθευτές

Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος του υπουργείου Υγείας είναι οι προμηθευτές, καθώς η νέα πίστωση χρόνου που ζήτησε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των χρεών- παρά τη συμφωνία μεταξύ Αβραμόπουλου και προμηθευτριών εταιρειών- δεν έγινε δεκτή.

Αντίθετα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) ανακοίνωσε ότι άρχισε από Δευτέρα πενθήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Εάν, μάλιστα οι κινητοποιήσεις τους συνεχιστούν για περισσότερες ημέρες, τότε τα νοσοκομεία δεν απειλούνται να μείνουν μόνο χωρίς γιατρούς, αλλά και χωρίς αντιδραστήρια και χειρουργικά είδη.

Σημειώνεται δε πως μόνο στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο οφείλονται συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα νοσοκομεία θα βρεθούν ενώπιον των ευρωπαϊκών και εθνικών δικαστηρίων, αφού οι προμηθευτές δήλωσαν πως θα κινηθούν δικαστικά.